Japán tárlat nyílik a Zsolnay Múzeumban


Japán tárlat nyílik a Zsolnay Múzeumban
Olvasási idő: < 1 perc

Lüszterlepkék és mázmadarak címmel június 23-ától időszakos kiállítás nyílik a Zsolnay Múzeum japán gyűjteményéből.

A Dénes Mirjam kurátor által összeállított tárlat a „Zsolnayak Japánjára” koncentrál. Feltárja a Zsolnay gyár és a család gazdag japán tematikájú forrásait, bemutatja a „kölcsönzés”, az „átértelmezés” és az „újragondolás” folyamatait. Illetve vázolja, hogyan formálta a gyár és vevőköre ízlésvilágát a japán művészet befogadása.

A család gyára Magyarországon fontos szerepet játszott a kerámiaipar modernizációjában, nem csak követték, de bizonyos esetekben irányították is az új esztétikai trendeket. Az Európában zajló iparművészeti forradalom során újdonságként megjelenő japonizmust is aktívan tanulmányozták a gyár dolgozói, illetve a család, különösen Zsolnay Júlia.

Az európai iparművészetet erősen inspirálta a 19. század közepén a nyugat felé fokozatosan nyitó Japánból érkező műtárgyak által közvetített japonizmus.

A japán művészeti alkotások nyugati szem számára szokatlan kompozíciói újféle esztétikai nézeteket kínáltak Európának. A nyugaton a középkor óta mellőzött síkbeli ábrázolás „frissessége”, az ecsettel „rajzolás” lendületes vonalassága, a kissé idegen színkombinációk, az ornamensek gazdag, gyakran halmozó használata vagy a témaválasztás: a természetben, az egyszerűben, a hétköznapiban való szépség meglelése mind-mind szokatlanul izgalmas volt.

A Janus Pannonius Múzeum Zsolnay Múzeumának gyűjteményében százszámra találhatunk olyan alkotásokat, amelyek egy része vélhetően, egy másik része viszont dokumentumokkal igazolhatóan közvetlenül, vagy közvetve Japánból merített inspirációt.

A tárlat június 23-tól október 2-ig tekinthető meg a Zsolnay Múzeum (Káptalan utca 2.) nyitvatartási idejében. Hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

A tárlathoz kapcsolódóan a Művészetek Éjszakája program keretében, június 25-én Tillai Gábor tart tárlatvezetést. Illetve a Zsolnay Múzeum udvarán tart koncertet japán hagyományőrző hangszereken Bakos Tünde és Fehér Krisztina. Az udvarban továbbá A Magyar Origami Kör tart hajtogató workshopot.Previous Furcsa csillagok a Tejútrendszerben
Next Az ELTE csapata nyerte a legnagyobb európai perbeszédversenyt

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + tizennégy =