Az MTA Könyvtár és Információs Központ új raktárat kapott


Az MTA Könyvtár és Információs Központ új raktárat kapott
Fotó: Szigeti Tamás
Olvasási idő: < 1 perc

Az MTA KIK törökbálinti raktárépületének 800 nm alapterületű, felújított szárnyában három szinten összesen csaknem 13 ezer méternyi polc kapott helyet.

Idekerül majd a Magyar Tudományos Akadémia Levéltára, régi és újabb kiadványai, valamint a könyvtár néhány könyvritkasága és az Akadémiára szállt hagyatékok egy része. Az új részben digitalizációs műhely, könyvtakarító gép, valamint a legértékesebb könyvek számára trezor is található.

Az 1970-es évek óta működik Törökbálinton a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ raktára a könyvtár állományának növekedése miatt, valamint az Akadémia számára felajánlott számos hagyaték méltó és szakszerű elhelyezése érdekében. Ha egymás mellé tennénk a raktár jelenlegi polcait, elérne a Velencei-tóig.

Az Akadémiai Könyvtár a törökbálinti raktárban is végez digitalizációt. Az állagmegóvásban kulcsfontosságú a szakszerű tisztítás, ezért a raktárt ennek megfelelő könyvtakarító géppel is ellátták. A szerkezet kiporszívózza, majd kefével megtisztítja a régi és ritka kiadványokat is. A trezort a legértékesebb könyvek és kéziratok tárolása céljából építették ki külön tűzjelző rendszerrel.

Az új raktérrészben korszerű légtechnika működik, ami biztosítja a könyvek számára megfelelő páratartalmat, szellőzést és hőmérsékletet. Modern tűz- és füstjelző berendezést is telepítettek a biztonságos tárolás érdekében.

A raktár nem látogatható, de az Arany János utcai központi épületben használt katalógus alapján ki lehet kérni bármelyik itt tárolt kiadványt, amelyet egy munkanapon belül elszállítanak az V. kerületbe.Previous Veszélyesek lehetnek a külföldről behozott növények
Next A Pécsi Tudományegyetem infrastrukturális fejlesztése

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 1 =