Milyen lehetett egy római kori bronz szűrőkészlet?


Milyen lehetett egy római kori bronz szűrőkészlet?
Olvasási idő: < 1 perc

Ismét ókori különlegesség került elő a föld alól egy közelmúltban végzett mentő feltárás keretében.

A két nyeles edényből, és a beleillő, szintén nyeles szűrőből álló bronz szűrőkészlet nem hasonlít egyetlen római kori leletegyüttesre sem. Ehhez hasonlót még nem sikerült találni Baranyában. 2020 tavaszán Hegedüs Gábor, a Janus Pannonius Múzeum szerződéses munkatársa Pécs térségében fontos régészeti lelőhelyre bukkant. A régészek számára eddig ismeretlen lelőhelyet az őskortól a középkorig terjedő időszakban lakták, a római korban temetőnek is használták.

A műszeres lelőhely-felderítés során előkerült egy olyan értékes, római kori bronz fémlelet, amelyet a múzeum munkatársai mentő feltárás keretében hoztak napvilágra. A bronz szűrőkészlet két nyeles edényből, és a beleillő, szintén nyeles szűrőből állt. Baranya megyéből eddig nem került elő ilyen, teljes szűrőkészlet, mely a borfogyasztás elengedhetetlen kelléke volt. A fűszerekkel, mézzel, egyéb anyagokkal (só, gyanta, mészpor) kezelt bort a vegyítő-edényből a nyeles edénnyel a szűrőn keresztül merték át, hogy a bor fogyasztását ne akadályozzák a benne úszkáló fűszerek, üledékek.

A Janus Pannonius Múzeum a jövőben további kutatásokat tervez azon a területen, ahol a jelentős leletegyüttes előkerült.

A Janus Pannonius Múzeum a jövőben további kutatásokat tervez azon a területen, ahol a jelentős leletegyüttes előkerült.Previous A madárrajok repülésének titka
Next A kígyók hőlátó képessége segíthet a retina gyógyításában

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − 14 =