A kutyák személyiségének változásai


A vizsgálat megerősítette, hogy a kutyák személyiségének is van stabil komponense
Olvasási idő: 2 perc

Ahogy az embereké, úgy a kutyák személyisége is változik a korral, de a különböző személyiségvonások mégsem azonos az üteme.

Az ELTE Etológia Tanszék és a bécsi Clever Dog Lab munkatársai 217 border collie négy évet felölelő vizsgálata során figyelték meg, hogy a kutyák aktivitása nagyot zuhan a kölyökkor és a kamaszkor között. Utána egyenletesen csökken. Az újdonságok iránti érdeklődésük viszont csak 3 éves kor után lohad le. Míg a problémamegoldási képességük körülbelül 6 éves korig nő, utána nem változik.

Noha a kutyák személyisége igen népszerű téma a tudományos irodalomban, még mindig nagyon keveset tudunk a személyiségfejlődés időbeli dinamikájáról. Például, milyen életszakaszokban változik legerősebben a kutyák személyisége és mennyit változik az a kutyák élete során. – véli Turcsán Borbála, az ELTE Etológia Tanszék kutatója.

A vizsgálatban 217 border collie személyiségét mérték fel a szerzők egy több helyzetből álló tesztsorozat segítségével. A legfiatalabb kutya fél, a legidősebb 15 éves volt. A kutatók 7 korcsoportra osztották őket.

Eredményeink szerint, ahogy emberek esetében, úgy kutyáknál is változik a személyiség a korral. Ezek a változások pedig nem egyenletesen, hanem szakaszosan történnek. A különböző személyiségvonások különböző dinamika szerint, eltérő életszakaszokban és eltérő irányokba változnak. – hangsúlyozta Virányi Zsófia, a bécsi Clever Dog Lab egyik vezető kutatója.

A kutyák problémahelyzetben mutatott figyelme és problémamegoldó képessége körülbelül 6 éves korukig folyamatosan nő, ezután viszont alig változik.

Ezzel ellentétben az új tárgyak és ingerek iránti érdeklődésük lényegében nem változik 3 éves korig. Ám utána folyamatosan és erősen csökken. A kutyák aktivitása szintén csökkenő tendenciát mutat a korral. De ennél a vonásnál a kölyökkor és 1-2 éves (kamasz) kor között figyelhető meg erős, ugrásszerű csökkenés. Felnőtt és idős korban ez a jellemvonás lassabban és kisebb mértékben változik.

A vizsgálat során kiderült, hogy nem minden személyiségvonás változik a korral. A kutatók csak gyenge tendenciát találtak arra például, hogy a kutyák valamivel jobban tolerálják a frusztráló helyzeteket idősebb korukban, mint fiatalon. Míg az emberrel szembeni barátságosságuk úgy tűnik, életük végéig stabilan egy szinten marad.

A vizsgálat fontos eleme volt, hogy a kutatók nem csupán a korcsoportok között, de hosszútávon is megvizsgálták a kutyák személyiségének időbeli változását.

Ehhez 4 évvel az első teszt után visszahívták a tesztben már részt vett alanyokat. 37 kutyának ismét felmérték a személyiségét. A vizsgálat megerősítette, hogy a kutyák személyiségének is van stabil komponense. Ugyanis a kutyák egymáshoz képest mind az 5 személyiségvonás esetében ugyanúgy helyezkedtek el, tehát például a korábbi tesztben a legaktívabbak négy évvel később is a legaktívabbnak bizonyultak. Ám az egyedek mégsem egyforma mértékben változtak ez alatt az idő alatt. Az emberi kutatási eredményekhez hasonlóan az „érettebb” személyiségű kutyák, akik már az első tesztnél kevésbé aktívak, kevésbé kíváncsiak és jobb problémamegoldók voltak, kevesebbet változtak 4 év alatt, mint társaik.

Kutatásunkban részletesen leírjuk, hogyan változik általában a kutyák személyisége az egyes életszakaszokban és milyen irányú mértékű változások járnak együtt az öregedéssel tipikusan. Az ettől való erős eltérés különböző mentális vagy fizikai betegségekre is utalhat. – emelte ki Kubinyi Enikő, az Európai Kutatási Tanács (ERC) által támogatott ELTE Szenior Családi Kutya Program vezető kutatója.Previous Telefontokot is nyomtathatnak a középiskolások a pécsi egyetemen
Next Magyar gyógyszer az idegrendszeri sérülések csökkentésére

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × kettő =