Jézusnak voltak testvérei?


Jézus testvérei, Jézusnak voltak testvérei? - TUDOMÁNYPLÁZA
Olvasási idő: 2 perc

Több bibliavers is említi Jézus fivéreit.

Az evangéliumokban Máté 12:46, Lukács 8:19, és Márk 3:31 arról van szó, hogy Jézus anyja és testvérei odamentek hozzá. Ha vesszük a fáradtságot és figyelmesen utánaolvasunk, akkor a Biblia szerint Jézusnak négy fivére volt: Jakab, József, Simon és Júdás (Máté 13:55). Ráadásul az is említésre kerül, hogy Jézusnak lánytestvérei is voltak, de a hölgyek nevét sajnos nem említik meg, és azt sem írják le, hogy hányan lehettek (Máté 13:56).

A Cselekedetek 1:14-ben fivérei és anyja a tanítványokkal imádkoznak. A Galata 1:19 megemlíti, hogy Jakab Jézus testvére volt. A fenti a szövegrészek legtermészetesebb magyarázata, hogy Jézusnak féltestvérei voltak. Egyesek szerint a fivérek valójában unokatestvérek még akkor is, ha az összes helyen a „fivér” görög megfelelője szerepel. Bár a szó utalhat más rokonra is, a szokványos és szó szerinti jelentése a vér szerinti fiútestvér, továbbá létezett külön görög szó az unokatestvérre is, de mégsem ezt használták a Bibliában. A vér szerinti testvér jelentését erősíti az is, hogy a nevezett férfiakkal sokat találkozunk Mária társaságában, ami egy unokatestvér esetében nem lenne ennyire értelemszerű.

Egy római katolikus álláspont szerint Jézus testvérei József korábbi házasságából származtak. Bár arra nincs bibliai bizonyíték és a Biblia még csak nem is utal rá, hogy József jóval idősebb volt Máriánál, illetve nős volt már előzőleg és több gyermeke is született, majd miután megözvegyült elvette volna Máriát feleségül.

A Jézus testvéreinek létezésével való probléma egyik gyökere ott van, hogy sokan Mária örök szüzességének prekoncepciója alapján alkotnak véleményt. „De nem érintette (József) addig (Máriát), amíg meg nem szülte fiát, akit Jézusnak nevezett el.” (Máté 1:25).

Év elején Geoffrey Smith és Brent Landau tudósok felfedezték Jakab első apokalipszisének ötödik vagy hatodik századi görög töredékeit,

amelyekről azt gondolták, hogy eddig csak a kopt fordításokban léteztek. Az ősi elbeszélés leírja Jézus titkos tanításait Jakab testvérének, amelyben Jézus feltárja a mennyei birodalomról és a jövő eseményeiről szóló információkat, köztük Jakab elkerülhetetlen halálát.

A szöveg nagy részét szóközökkel osztották, középpontok alkalmazásával. Az ókori kéziratokban nagyon ritka az ilyen megosztottság, de gyakran megjelenik az oktatási kontextusban használt kéziratokban.

 Previous Az új-kaledóniai varjak eszközhasználata
Next A gyilkos hattyú dinoszaurusz

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 + 15 =