Múzeumok Éjszakája 2016


Idén is megrendezésre kerül a Múzeumok Éjszakája!
Olvasási idő: 3 perc

Hősök, újítók, felfedezők tematikával kezdődik 2016. június 25-én, szombaton az idei Múzeumok Éjszakája.

Múzeumok Éjszakája - Természetesen a Magyar Nemzeti Múzeum is részt vesz.
Magyar Nemzeti Múzeum

Az eseményen 400 intézmény 2200 programmal várja az érdeklődőket, meghosszabbított nyitvatartással az egész országban. Az első Múzeumok Éjszakáját (német nevén: Múzeumok Hosszú Éjszakáját) Berlinben rendezték meg 19 éve. Akkor ott 12 intézmény várta késő éjjelig a látogatókat, de az esemény olyan sikeres volt, hogy fél évvel később is megszervezték. Magyarországon az Emberi Erőforrások Minisztériuma 13 éve rendezi meg a Szent Iván éjhez legközelebb álló szombati napon.

A Múzeumok Éjszakája nálunk is nagy sikereket ért el, ugyanis az első alkalommal csak hét helyszínen volt hosszabb nyitvatartás, de mostanra már országszerte 400 intézményt látogathatunk meg. Vannak külön múzeumi buszjáratok Budapesten, kedvezményes vonatjegyvásárlás a kiemelt városok felé és egy egységes karszalaggal bármelyik programon részt vehetünk. A budapesti közlekedéssel kapcsolatban érdemes még megjegyezni azt is, hogy idén először elektromos kisautókkal is mozoghatunk a helyszínek között három útvonalon, és az idei karszalaggal féláron lehet MOL Bubi negyedéves bérletet vásárolni. A vonattal történő közlekedés esetén fontos, hogy az 50%-os akció Budapestre, Debrecenbe, Nagykanizsára, Szegedre, Szombathelyre és Kecskemétre történő utazás esetén érvényes, menettérti jegyekre. Budapesten belül a Keleti, a Déli, a Nyugati, Kelenföld és Zugló pályaudvarokra utazhatunk. A karszalagunkat a visszaúton is fel kell mutatni, ha pedig vidéki múzeumhoz utaztunk, akkor a menetjegyet le kell bélyegezni az egyik programon való részvétel után a helyszínen. Legkorábban június 24-én éjfélkor indulhatunk el és legkésőbb június 27-én éjfélig vehetjük igénybe a kedvezményes visszautazást.

A Hősök, újítók, felfedezők tematika arra utal, hogy a szervezők hőstetteket végrehajtó személyeket vagy a művészet világának hőskaraktereit mutatják be, a látogatók pedig felfedezőkként járják a városokat. Idén Kecskemét, a Múzeumok Éjszakájának legnépszerűbb vidéki helyszíne a program fővárosa, ahol a Katona József Múzeumban a magyar huszárok előtt tisztelegnek egy kiállítással.

 Múzeumok Éjszakája - Zenei előadások a Damjanich János Múzeumban.
Damjanich János Múzeum, Szolnok

Érdemes előre megterveznünk az utunkat, ugyanis Budapesten 60, Kecskeméten 11 és az ország többi részén 129 kiállítás vagy program lesz. Ki kell választanunk a kedvenceinket, hogy biztosan ne maradjunk le egyikről sem. Ha Kecskemét környékén járunk egy kis kerülővel elmehetünk például Szolnokra, a Damjanich János Múzeumba, ahol olyan magas lesz a hangerő, mint egy normál nyitvatartás során még soha, a koncerteknek és hangversenyeknek köszönhetően. Ha egy nagy lépést teszünk keleti irányba, a debreceni Medgyessy Ferenc emlékmúzeumhoz jutunk, ahol Escargos Enflammés Tűzzsonglőr Csapat tartja forrón a hangulatot. Aki nyugodtabb programra vágyik, ellátogathat Miskolcra, ahol a Lovasíjász című film tekinthető meg a Papszeri Öreg Kiállítási Épületnél egy kertmoziban. Az ország másik fele sem szűkölködik a jó programokban. Például Szekszárdon a Magyar Nemzeti Levéltár Tolna Megyei Levéltára több levéltári sétát is fog tartani. Székesfehérváron is hatalmas a választék, közel 20 helyszín várja a látogatókat, többek között a Helységtörténeti Emlékgyűjtemény a világháborúk nemzedékéről szóló kiállításon. Végül, de nem utolsó sorban a nyugati országrészhez érve, a sok ígéretes program közül megemlíthető még a General Harmony Singers előadása a szombathelyi Smidt Múzeumban. A fővárosban járva jó választás lehet a Nemzeti Múzeum, ahol már délután elkezdődnek a programok. Saját minyon figurát készíthetnek a gyerekek, a Díszteremben pedig az 50-es évek zenéire lehet „tombolni”.

A Múzeumok Éjszakája applikációAz előbbiek csak néhány kiragadott példái voltak a teljes listának, de szerencsére nem kell mindent megjegyeznünk a Múzeumok Éjszakája appnak köszönhetően. Az applikáció Android és IOS rendszerekre is elérhető. Az otthoni WIFI-n keresztül letölthetjük az általunk kiválasztott terület térképét (pl. Budapest, Eger és környéke) és kapunk egy listát az összes közeli programról és résztvevő intézményről. Érdekesnek tűnik az élmények menüpont, ahol elmenthetjük az éjszaka során bejárt útvonalakat, hogy könnyebben megoszthassuk kalandjainkat az ismerőseinkkel.

A múzeumok számára versenyt is jelent az éjszaka, ugyanis négy kategóriában: 1. a legjobb, 2. a leginnovatívabb, 3. a legtartalmasabb programokat kínáló és 4. a közönségkedvenc kategóriákban indulhatnak és nyerhetnek pályázati támogatást.

Az esemény belépője, azaz a karszalag ára felnőttek számára 1500 forint, gyermekek (6-18 év) számára 600 forint. A résztvevő múzeumok mellett megvásárolható a BKK jegypénztáraiban is. 6 éves kor alatt vagy MÁV START Klub kártyával a részvétel ingyenes. A nagy érdeklődés miatt bizonyos programokra előzetes regisztráció szükséges.

További információk a Muzej.hu-n, a Múzeumok Éjszakájának Facebook eseményén találhatóak.Previous Korszakalkotó égi mechanikai eredmény az ELTE-n
Next Miért zavaró a kutyaugatás?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + négy =