teamLab Planets egy érdekes múzeum


teamLab Planets egy érdekes múzeum
Olvasási idő: 2 perc

A Tokióban található teamLab Planets egy múzeum.

2001-es alapítása óta különféle művészeti és tudományágakat képviselő szakemberekből (művészek, programozók, mérnökök, számítógépes animációval foglalkozó szakemberek, matematikusok és építészek) álló, nemzetközi alkotói közösség. Alkotásaik sajátságos világot teremtenek a művészetek, a tudomány, a technológia és a természeti környezet között.

A teamLab célja az egyén és a világ közti kapcsolat, továbbá újfajta percepciók feltérképezése a művészet eszközeivel. Ugyanis ahhoz, hogy az emberek megértsék az őket körülvevő világot, felbontják azt különálló egységekre, amelyeket határok választanak el egymástól. A teamLab szeretné átlépni a korlátok közé szorított világ határait, azaz átlépni és befolyásolni a korlátok által alkotott világképünket. Megmutatva az egyén és a világ közti kapcsolatokat, illetve az idő képviselte folytonosságot. Hiszen az életben minden egy végtelen, törékeny és egyben csodálatos, határtalan áramlat részeként létezik.

A teamLab számos kiállítást mutatott be a világ minden részén, ideértve többek közt New Yorkot, Londont, Párizst, Szingapúrt, a Szilikon-völgyet, Pekinget, Tajpejt és Melbourne-t. Az első állandó teamLab Borderless múzeum Odaibában, Tokióban nyílt meg 2018 júniusában. A következő múzeum, a teamLab Borderless Shanghai Sanghajban, Huangpu kerületben nyitotta meg kapuit 2019. november 5-én. A teamLab Planets elnevezésű, nagy léptékű kiállítás Toyosuban, Tokióban 2020 őszéig tekinthető meg.

A legújabb állandó múzeum, a teamLab SuperNature Makaóban nyílt meg 2020 márciusában.

A teamLab 2020-as egyik projektjének interaktív digitális telepítése és hangeffektusai Hideaki Takahashi nevéhez fűződnek. Egy fordított földgömbön kialakított graffiti természetben befolyásolhatjuk az életet, amely így szemléletesen mutatja be a vörös lista alakulását is. A különböző lények olyan rajzolt képek, amelyek életre kelnek a lépésektől. Az élő dolgok megeszik egymást, és így létrehoznak egy közös ökoszisztémát. Ha a rajzolt lény más élőlényeket eszik meg, akkor száma növekszik. Ha nem eszik eleget, meg fog halni, ha pedig más lények eszik meg, akkor eltűnik.

A szalamandra kígyókat eszik, a kígyók gyíkokat esznek, a gyíkok békákat esznek, a békák pedig pillangót. Mindegyik szaporodik, ahogy elfogyaszt valamit. Hasonlóképpen, a pillangók szaporodnak azokon a helyeken, ahol virágok virágzanak. De a virágok akkor virágzanak, ha a látogató egy helyben áll, és szétszóródnak, ha járkál. A szalamandrák pedig meghalnak, ha túl sokat lépnek rájuk. A világ kiterjed, amikor az élő dolgok száma növekszik.Previous Koronavírust is elpusztító automata robot
Next A fényszennyezés világosan látható probléma

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 1 =