A Közlekedési Múzeum legújabb kiállítóhelye: Budapest-Kelenföld vasútállomás


A Közlekedési Múzeum legújabb kiállítóhelye: Budapest-Kelenföld vasútállomás
Olvasási idő: 2 perc

Budapest-Kelenföld vasútállomás 137 éves indóházában kap helyet a Közlekedési Múzeum legújabb kiállítóhelye.

Budapest-Kelenföld vasútállomás épületének teljes felújításával, bővítésével létrejön a Közlekedési Múzeum új múzeumi kiállítóhelye. A hely fő attrakciója egy vasúti kiállítást kiegészítő terepasztal lesz. A kulturális kínálatot időszaki kiállítások és múzeumpedagógiai foglalkozások is színesítik majd. Így a vasútbarátok és a kisgyermekes családok számára különlegesen izgalmas helyszín jön létre az autentikus vasúti épületben. Ráadásul a műemléki védettség alatt álló Kelenföldi indóház megmenekülhet a pusztulástól és színvonalas műemléki helyreállítása is megtörténik.

Az 1884-ben épült Kelenföldi indóház az ország egyik legrégebbi állomásépülete, amely a közelmúltig be is töltötte vasútállomás szerepét. A 4-es metró projekt részeként épült aluljáró miatt azonban funkcióját az elmúlt években teljesen elveszítette, a MÁV pénztár kiköltözött belőle és állapota tovább romlott, így félő volt, hogy az egyébként dinamikusan fejlődő, átalakuló Etele tér közelségében idővel lebontják. A kormány egy évvel ezelőtt hagyta jóvá a Közlekedési Múzeum koncepcióját az épület megmentésére. Kelenföld az ország egyik legforgalmasabb vasútállomásaként kitűnő helyszín arra, hogy az itt létesülő kiállítás bemutassa Budapest és a vasút kapcsolatának 175 éves történetét és az előttünk álló kihívásokat és lehetőségeket. Az épület környezetében vasúti tematikájú játszókert létesül, teraszán pedig szabadtéri mozivetítéseket terveznek. De a terasz egyfajta kilátópontként, trainspotter-helyként is szolgál majd a vasút felé. Az épületben egy bisztró is helyet kap előtte pedig a szabadtéren egy, az indóházzal közel egyidős gőzmozdony fog állni.

A Közlekedési Múzeum az Építész Stúdiót bízta meg az építészeti tervek elkészítésével.

A stúdió az eredeti épület műemléki jellegének, karakterének tiszteletben tartása mellett azt az új funkcióknak megfelelő kortárs építészettel is kiegészítik. A kiállítási tartalom tervezését a Közlekedési Múzeum megkezdte, a következő hónapokban a részletek kidolgozása zajlik. A Kelenföldi pályaudvar mint városi és vasúti tér biztosan meghatározó szerepet kap majd a tematikában, ahol nem csak a vasút történeti szerepét, múltját, jelenét, jövőjét kívánja a Múzeum bemutatni, hanem a helyszínhez kapcsolódó emlékeket, történeteket is. 

Ezért a Közlekedési Múzeum arra biztat mindenkit, hogy járuljon hozzá a Kelenföldi indóház újjászületéséhez. Akinek van régi képeslapja, fényképe, egyéb tárgyi emléke, története, ami Kelenföldhöz kapcsolódik, és szívesen megosztaná másokkal is, jelentkezzen a kelenfold@kozlekedesimuzeum.hu e-mail címen. Kérnek továbbá mindenkit, hogy segítse munkát egy kérdőív kitöltésével, ahol lehetőség lesz további javaslatok megfogalmazására, például a tervezett rendezvényekkel, a kisgyerekeseknek szóló programokkal, vagy épp a bisztró kínálatával kapcsolatban. 

2020-ban a Miniszterelnökség 100 millió forinttal, Újbuda önkormányzata pedig – az előző kerületvezetés által tett ígéretet betartva – 20 millió forinttal támogatta a tervezést és a beruházás előkészítését. Az elkészült tervek elnyerték az újbudai önkormányzat támogatását, miután a Múzeum bemutatta a koncepciót László Imre polgármesternek. A Kelenföld indóház megmentését és az elkészült terveket Simicskó István, a kerület országgyűlési képviselője is támogatásáról biztosította.Previous Mesterséges intelligenciával vezérelt protézis
Next Mi lesz a vízbe hulló növényi részek sorsa?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − nyolc =