Rekonstruálták egy boszorkány arcát


A nyugat-skóciai Torryburnből származó Lilias Adie 1704-ben egy börtönben halt meg, még mielőtt megégethették volna azért, hogy boszorkány.
Olvasási idő: < 1 perc

A Dundee-i Egyetem törvényszéki tudósai rekonstruáltak egy 313 éve elhunyt boszorkányarcot.

A nyugat-skóciai Torryburnből származó Lilias Adie 1704-ben egy börtönben halt meg, még mielőtt megégethették volna azért, hogy boszorkány. A nő egyébként az ellene felhozott vádakból (egy boszorkányper elítéltje volt), az eljárás során „beismerte”, hogy szexuális kapcsolatot létesített az ördöggel.

Lilias Adie arcának rekonstrukcióját a BBC Radio Scotland Time Travels nevű programja Louise Yeoman  kezdeményezésére, dr. Christopher Rynn-t bevonva a munkálatokba készíttette el az állítólagos boszorkány arcának digitális rekonstrukcióját egy 3D virtuális szobrászat és a törvényszéki arcrekonstrukciós módszerek alkalmazásával.

Lilias AdieLilias Adie maradványait a Fife partvidéken temették el egy hatalmas szikla alá, az alacsony és a magas apály szintje közé, azért feltehetőleg, hogy elkerüljék a nő későbbi visszatérését a halálból. A XIX. században azonban a tudományos kíváncsiság aztán legyőzte az élőholtaktól való félelmet, és régészek egy csoportja feltárta a sírt. Lilias Adie koponyája ekkor egy múzeumba került, ahol több mint 100 éve fényképeket készítettek róla. Bár a XX. század során a koponya elveszett, a felvételek megmaradtak.

A kutatók szerint korábban nem készült rekonstrukció skót boszorkányokról, mert többségük maradványai megsemmisültek a kivégzések során. A vád feljegyzései alapján Lilias Adie a hatvanas éveiben járhatott, látása már megromlott, teste pedig törékeny volt. A források arról is beszámolnak, hogy nem volt hajlandó terhelő vallomást tenni másokra. Bár Adie története azt mutatja, hogy a nő a borzasztó körülmények áldozatává válva lett boszorkánynak kikiáltva és egyes elképzelések szerint öngyilkosságot követett el a börtönben a szakértő nem akart kellemetlen arckifejezést adni a szobornak, így végül a rekonstruált arc természetes és igazán kedves lett.

A korszakban úgy tartották, hogy a boszorkányok az ördöggel való nemi érintkezésből merítik erejüket.

 Previous Az emlősök legősibb ismert elődje
Next Föld 2.0 - Élet után kutatnak egy bolygón

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × három =