Fáraókat szállító naphajó – fém alkatrészei is voltak


Fáraókat szállító naphajó - fém alkatrészei is voltak
Olvasási idő: < 1 perc

Először találtak bizonyítékot régészek arra, hogy az ókori Egyiptomban a fáraók számára épített rituális célú naphajóknak fém alkatrészeik is voltak.

Fáraókat szállító naphajó - fém alkatrészei is voltak Daily Mail brit lap értesülése szerint a kutatók a gízai Nagy Piramis (azaz a Kheopsz piramis) melletti ásatásokon találták meg egy fából épült naphajó darabját, amelyhez egykor kör- és u-alakú fémdarabok kapcsolódtak. A Kheopsz piramis a három gízai piramis legnagyobbika. Ebben a piramisban temették el Hufu fáraót, aki 4500 évvel ezelőtt uralkodott.

A Nagy Piramis közelében folytatott ásatásokon eddig hét naphajót tártak fel a régészek. Hufu hajóit két különálló gödörben fedezték fel 1954-ben a Nagy Piramis keleti és déli oldalán. A fém alkatrészek Hufu fáraó második naphajójának egy darabjához, egy nyolc méter hosszú, 40 centi széles, négy centi vastag fadarabhoz tartoztak. A naphajók olyan rituális szállítóeszközök voltak, amelyeket a fáraók temetési szertartásaihoz használtak, és az uralkodó sírja mellett temették el őket. Az archeológusok úgy vélik, a naphajó szolgálhatott arra, hogy a fáraó lelkét az égbe vigye, egy másik nézet szerint a túlvilágon való utazáshoz készíthették őket.

Az u-alakú fémek Josimura Szakudzsi japán egyiptológus szerint evezőtartók voltak, amelyeket azért szereltek fel, hogy a fa evezők ne súrlódjanak a fa hajótesthez. Mohamed Musztafa Abdel-Megid, az ókori egyiptomi hajóépítés szakértője, minisztériumi illetékes egy kairói sajtóértekezleten elmondta, hogy az egyiptomi ásatásokon feltárt hajók maradványai között eddig még nem bukkantak fém alkatrészekre.

Fáraókat szállító naphajó - fém alkatrészei is voltak

Fáraókat szállító naphajó - fém alkatrészei is voltak

Fáraókat szállító naphajó - fém alkatrészei is voltak

 Previous Pálos rendi kolostor romjait tárták fel Zalában
Next Holdraszállítási szerződést kötött a Puli Space

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 5 =