Mesterséges intelligenciával vezérelt protézis


Mesterséges intelligenciával vezérelt protézis
Olvasási idő: 2 perc

Néhány évtized alatt nagyot fejlődött a világ, a technológia. Ami elképzelhetetlennek látszott az már a mindennapjaink része.

Ma már mesterséges intelligenciával tanítják a művégtagokat a megfelelő működésre, 3D-nyomtatóval állítanak elő csont- és porcpótlásokat, okospólókkal mérik az emberek vitális paramétereit, hogy azokból az állapotukra tudjanak következtetni. Például a leginnovatívabb mérnöki és orvosi szakterületek tudását egyesítő, hosszú távú kutatási projektek zajlanak vidéki egyetemeken is. A Pécsi Tudományegyetemen számos kutatócsoport munkáját támogatja a Műszaki és Informatikai Karon (MIK) működő „Egészségügyi szoftverfejlesztés, egészségügyi AI, big data” kutatócsoport. Közreműködésükkel az orvosi és műszaki innováció új lehetőségei tárulnak fel, amelyek célja az emberi életminőség javítása. Az együttműködésekből létrejövő szellemi potenciált a jövő tanévben induló, máris nagy érdeklődéssel várt egészségügyimérnök-képzésben kamatoztatják.

A PTE Általános Orvostudományi Kara, valamint a Műszaki és Informatikai Kar közös fejlesztéseinek és innovatív megoldásainak működtetésére jött létre a CBEI (Centre for Biomedical Engineering and Innovation – Biomedikai Mérnöki és Innovációs Központ), amely több kutatócsoport munkájához biztosít hátteret. A CBEI két fő csapásiránya a műszaki és informatikai megoldások orvostudományi alkalmazása, illetve az emberek életminőségét javító technológiák keresése.

A kutatócsoportok egymás kutatásait is támogatják, tagjaik többségében orvosok, fizikusok, terapeuták, illetve a mérnöki területek képviselői.

Az egyik kutatócsoport részt vesz a legígéretesebb fejlesztések közé tartozó végtagprotézis létrehozásában, az Ember Arm projektben. A mesterséges intelligenciával vezérelt protézis sokak fantáziáját megmozgatta már eddig is. A művégtagok váza és borítása 3D nyomtatással készül, így bármilyen méret és dizájn legyártható. Az eszköz ráadásul egy mesterséges intelligencián alapuló program segítségével tanítható: nem a betegnek kell megtanulnia, hogyan igazítsa az izomműködését a protézis rögzített beállításaihoz, hanem utóbbi tanítható használója viselkedési szokásainak figyelembevételével.

A mesterséges intelligenciával vezérelt protézis segítségével egyszerűbb lesz a bonyolult alakú tárgyak megfogása és változatosabb mozgásformák végezhetők el.

Dr. Schiffer Ádám egyetemi docens, a kutatócsoport vezetője szerint fontosak a céges együttműködések, hogy olyan termékeket hozhassanak létre, amelyek innovatívak, és akár az orvos-, akár a műszaki tudományban hasznosulnak. Legújabb projektjükben „okospólókkal” mérik az emberek vitális paramétereit és ebből következtetnek az állapotukra. Illetve arra, hogy mennyi energiájuk van még, milyen mértékben terhelhető az emberi szervezet. Ezeket az eredményeket akár katonai területen, akár a repülőgépet irányító pilótáknál is felhasználhatják.

A XXI. században az igazán komoly lépések megtételéhez már több tudományterület szoros együttműködésére van szükség.

Az orvostudomány nem nélkülözheti a mérnöki tudást, de a mérnökök is csak akkor képesek a kiszolgálni a gyógyítást, ha megfelelő szintű egészségügyi, orvosi ismeretekkel rendelkeznek. Ez a felismerés, valamint a közös projektekben való együttműködés tapasztalatai vezettek ahhoz, hogy a műszaki karon megszervezzék az egészségügyimérnök-képzést.

Nyugaton ma a legkeresettebb mérnökök az egészségügyi mérnökök, akik egyaránt értenek az orvos- és a mérnöki tudományokhoz. A Műszaki és Informatikai Kar gondozásában élesben a 2021/22-es tanévben induló, de 2021 tavaszán pilot projektént megvalósuló Egészségügyi mérnök MSc képzésre orvosokat és mérnököket várnak, és már most érzékelhető a fokozott érdeklődés. A négy kar együttműködésével, illetve három neves, köztük a világ egyik egészségügyimérnök-képzésben vezető egyetemének támogatásával induló képzés abban lesz egyedi, hogy a szakmai tárgyakon belül a hallgatók 16 kurzusból választhatnak és az egészségügyi mérnök kategórián belül bármilyen irányban folytathatnak tanulmányokat. Egyelőre magyar lesz az oktatás nyelve, de a jelentős külföldi érdeklődés miatt várhatóan hamar áttérnek az angol nyelvre. A távolabbi célok között pedig egy olyan oktatóközpont létrehozása szerepel, amelyben a hallgatók önálló munkát is végezhetnek.Previous Ma érik be az Egyesült Arab Emírségek Mars-missziója: a Hope űrszonda
Next A Közlekedési Múzeum legújabb kiállítóhelye: Budapest-Kelenföld vasútállomás

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − 11 =