Kutatók éjszakája 2022. szeptember 30.- október 1.


Kutatók éjszakája 2022. szeptember 30.- október 1.
Fotó: Tóth Réka
Olvasási idő: 2 perc

Hasonlóan az előző évekhez, idén is megrendezik a Kutatók Éjszakája programot, ami egy Európai Unió által kezdeményezett rendezvénysorozat.

Most szerencsére nincs járványos időszak és COVID, ezért sok programon vehetünk részt személyesen. Így idén országszerte több mint 260 helyre látogathatunk el és több mint 2500 program közül választhatunk érdeklődésünknek és kedvünknek megfelelően. A Kutatók Éjszakája programsorozat célja, hogy szórakoztatóan mutassa be a kutatók munkáját, a kutatások fontosságát és kedvet csináljon a fiataloknak a tudományos karrierhez.

Szeptember 30-án és október 1-jén lehetőség nyílik múzeumokba, egyetemekre, levéltárakba és kutatóintézetekbe ellátogatni speciális és érdekesebbnél érdekesebb programokra. Ráadásul idén még szélesebb kínálatból lehet választani, mint az elmúlt években. Több mint 50 település több mint 50 intézménye vesz részt. Ahogy az minden évben lenni szokott, 2022-ben is ingyenesen lesznek látogathatóak a programok a Kutatók Éjszakáján. Néhány esemény hely szűke miatt regisztrációhoz kötött, így érdemes tájékozódni a szervezők weboldalán.

A rendezvény központi honlapján lehetőség van a Kutatók Éjszakája események közötti keresésre tudományterület, életkor, helyszín és idősáv alapján. Azt is megnézhetjük itt, hogy a regisztrációhoz kötött rendezvényeken van-e még elérhető szabad hely.

A sajtótájékoztató vendége volt Farkas Bertalan dandártábornok, űrhajós,
Fotó: Tóth Réka

A sajtótájékoztató vendége volt Farkas Bertalan dandártábornok, űrhajós, aki érdekes történetekkel számunkra is közelebb hozta, milyen érzés űrhajósnak lenni. Szinte biztosak vagyunk abban, hogy mindenkinek ismerős Farkas Bertalan neve, aki 1980-ban a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén indult el a világűrbe. Az űrben 8 napot töltött, így a küldetése sikeresen zárult. A kiállítás egyik helyszínén – egy különleges kialakítású vetítőben – hallhatunk róla és tevékenységéről is. De vethetünk egy pillantást a zárt gyökérterű hidroponiális űrnövénytermesztőre, mely lehetővé teszi az űrben történő növények termesztését. Így növekedhet az űrpaprika is.

De vethetünk egy pillantást a zárt gyökérterű hidroponiális űrnövénytermesztőre, mely lehetővé teszi az űrben történő növények termesztését.Űrpaprika a jövő holdbázisán

Ha valaki még nem hallott a Kutatók Éjszakájáról, akkor azért, ha már hallott, akkor meg azért lesz érdemes elmenni valamelyik helyszínre!

Kedvcsinálónak összeválogattunk néhány nagyon érdekes előadást, amire mi is nagyon szívesen elmennénk!

Nézz a lábad elé, ismerd meg, amin jársz! Aki szereti a kísérleteket és még soha nem volt laborban, annak itt az idő ellátogatni a Szegedi Tudományegyetemre, ahol egy interaktív foglalkozáson ismerkedhet meg számos érdekes talaj és vízvizsgálati módszerrel.

Számít neked a környezet? Miért is ne mehetnénk el randizni egy tudományos rendezvényre? A Kutatók Éjszakája most ezt is lehetővé teszi. A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán egy gyertyafényes előadás keretén belül kiderül, mit tehetünk a klíma-, valamint a környezetvédelem érdekében. A program regisztrációhoz kötött!

Robotkar építő workshop Az Evosoft székházában egyetlen éjszakára lehetőség nyílik az ott dolgozó mérnökökkel robotkart építeni és programozni. Az elkészült robotkarokat pedig haza is lehet vinni.

Régészeti állatcsont-simogató Az ELTE Bölcsészettudományi Kar a Kutatók Éjszakája alkalmából különleges lehetőséggel készül. Egy éjszakára egy régészeti helyszínre csöppenhetünk és kipróbálhatjuk a csonthatározást.

A Kutatók Éjszakája program küldetése hogy a diákokkal létrejöjjön a „kémia”, hiszen a kémia ott van mindenhol és minden tudományos területen. Szerelembe esni a tudománnyal nagyon könnyű. Nem számít, hogy a családi háttere milyen valakinek, hiszen az álmokat nem lehet kitaposott úton elérni. Az a fontos, hogy mennyit tanul és, hogy mennyi energiát fektet valaki az álmaiba.

Fotók: Tóth Réka

 


Previous Márton-napi kvíz – Ismered ezeket a babonákat?
Next Befejeződtek a régészeti feltárások a Bakonybél-Szentkúton

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × négy =