A világ legnagyobb egészségügyi vizuális adatbankja


A világ legnagyobb egészségügyi vizuális adatbankja
Olvasási idő: < 1 perc

A világ legnagyobb egészségügyi képalkotó – röntgen, MRI és CT – programja indult

A világ legnagyobb egészségügyi vizuális adatbankjaa Medical Research Council, a Wellcome Trust és a Brit Szív Alapítvány támogatásával Nagy-Britanniában annak érdekében, hogy az emberi belső szervekről készült felvételek legnagyobb gyűjteményét készítsék el.

A 16,8 milliárd forint értékű projekt rengeteg betegség – demencia, ízületi gyulladás, rák, szívroham és agyérkatasztrófa – kutatásának módját változtatja meg gyökeresen az Oxfordi Egyetem honlapja szerint. A programban a UK Biobank adatbázisában szereplők közül 100 ezer résztvevő agyáról, szívéről, csontjairól, nyaki verőereiről és hasi zsírpárnáiról készítenek felvételeket. Utóbbiakról nem olyan régen derült ki, hogy nagyon is befolyásolják a súlyos betegségek jövőbeni kockázatát.

A Biobank-projekt még 2006-ban indult, hogy félmillió brit résztvevő segítségével kutatási adatbázist hozzanak létre, aminek tanulmányozásával a lakosság egészségét akarják javítani. A sokféle szervről készült felvétel mellett a programban résztvevőktől gyűjtött, hatalmas mennyiségű adatot is elemzik a tudósok.

„Ez a képi és szöveges adatbank segíteni fog megismerni a kockázati tényezőket, megelőzni a betegségeket, éppen úgy, ahogy a dohányzás és a rák összefüggésének felfedezése megváltoztatta a súlyos betegségek előfordulási arányát. Meg tudjuk majd érteni és új utakat tudunk találni a betegségek kezelésére vagy azok megakadályozására, kialakulására.” – magyarázta Paul Matthews, a londoni Imperial College professzora, a UK Biobank tudományos vezetője.Previous Egy lépéssel közelebb az időutazás
Next A pompás királylepke hosszú vándorútja

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc + három =