Megalakult a Magyar Magfúziós Technológia Platform


Megalakult a Magyar Magfúziós Technológia Platform
Olvasási idő: 2 perc

15 tag részvételével megalakult a Magyar Magfúziós Technológia Platform (MMTP).

A négy MTA kutatóintézet, egy egyetem, illetve 11 ipari vállalkozás alapította szervezet célja a magfúziós energetikai kutatások jobb koordinálása, a magyar ipar részvételének fokozása, és ezen keresztül a hazai innováció elősegítése. A platform koordinátora az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont.

A magfúziós energiatermelés a Napban zajló folyamatokhoz hasonló módon, fenntartható módon termel szinte korlátlan energiát, melynek során sem üvegházhatású gázok, sem hosszú ideig bomló radioaktív hulladékok nem keletkeznek. A szükséges extrém feltételek és technológiák megteremtésére a világon high-tech nagyberendezéseken folyik a kutatás. Ezek közül kiemelkedik a Franciaországban épülő ITER kísérletet, amely 7 partner (EU, India, Japán, Kína, Dél-Korea, Oroszország, USA) együttműködésében épül. Ez jelenleg a világ egyik legnagyobb tudományos vállalkozása.

Az Európai Unióban a fúziós kutatás-fejlesztés a tagországok szoros együttműködésében zajlik. Így Európában van a legjelentősebb fúziós kutatási program a világon. Magyarország az MTA Wigner Fizikai Kutatóközponton keresztül kapcsolódik be az európai magfúziós kutatásokba.

A fúziós nagyberendezések munkájában jelentős magyar részvétel is van, a legjelentősebb a német W7-X nevű sztellarátoron, amely a világ legnagyobb ilyen berendezése.

Ide a Wigner kutatói és mérnökei egy 10 kamerából álló intelligens kamerarendszert és egy nyalábemissziós spektroszkópia rendszert fejlesztettek, amely mind magyar innováció. Magyar fejlesztésű mérőberendezésekkel dolgoznak magyar és nemzetközi kutatócsoportok a világ legnagyobb tokamakján, a JET-en és több más európai berendezésen, illetve távol keleti berendezéseken, mint például a dél-Koreai KSTAR vagy a kínai EAST. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban jelenleg is zajlik a fejlesztése annak a kamerarendszernek, amely a jövőre elinduló JT-60SA nevű EU-Japán tokamakra kerülő első európai mérőeszköz lesz.

A fúziós kutatások egy olyan terület, ahol az alapkutatás, a mérnöki fejlesztés és az ipari megvalósítás egymást feltételezve és szoros kapcsolatban halad előre.

Ennek megfelelően Magyarországon is az MTA kutatóintézetei, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és számos vállalkozás folytat a plazmafizikai elméleti modellezéstől a berendezés gyártásig terjedő tevékenységet. Külföldi pályázati forrásokból és ipari megrendelésekből már az elmúlt 15 évben is több bevételre tett szert Magyarország mint amennyit a kutatásokba fektetett. Az MMTP célja a meglévő alapokon továbblépni a kutatás és ipar szorosabb kapcsolatával.

A Magyar Magfúziós Technológia Platform alapító tagjai:Previous Végtagmentő applikáció
Next Készségfejlesztő táborok

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × kettő =