A túl sok televíziózás trombózist okoz


A túl sok televíziózás trombózist okoz - TUDOMÁNYPLÁZA
Olvasási idő: < 1 perc

Ha valaki túl sok időt tölt a televízió előtt, növelheti annak esélyét, hogy a véletlen trombózisként ismert potenciálisan halálos vérrögöket alakítson ki. 

Yasuhiko Kubota az Egyesült Államokbeli Minnesota Egyetemen született tanulmányában bemutatta, hogy a sokáig tartó ülés egyes esetekben vérrögökhöz vezethet, mivel károsodik a vérellátás és vérkeringés a lábakban.

A televíziózás a világ leggyakoribb ülő magatartása, és egy  2016-os japán tanulmány eredményei rávilágítottak arra, hogy a televízió előtt eltöltött órák növelik a mélyvénás trombózis esélyét. Ez a mostani vizsgálat elsősorban a nyugati lakosságra összpontosít, akikről ismert, hogy hajlamosabbak a véralvadási problémákra, mint az ázsiai származású emberek.

a túl sok televíziózás trombózist okozKubota és munkatársai egy 1987-ben indult kísérlet során 15,158 fő 45 és 64 év közötti amerikait vizsgáltak az érelmeszesedés kockázatával kapcsolatban. A résztvevőket kezdetben megkérdezték egészségi állapotukról, függetlenül attól, hogy azok tornáztak-e, dohányoztak-e, vagy hogy túlsúlyosak voltak-e vagy sem. A későbbiek folyamán a csoport tagjairól folyamatosan információt gyűjtöttek annak érdekében, hogy tudják milyen kórházi kezelésben részesültek. A kórházi feljegyzések és adott esetben a képalkotó vizsgálatok elemzése révén a résztvevők között 2011-ig 691 trombózisos esetet észleltek.

Az eredmények azt mutatják, hogy azok a résztvevők, akik nagyon gyakran nézték a televíziót, több mint 1,7-szer többször szenvedtek a trombózis valamilyen formájától, mint azok, akik soha vagy ritkán nézték a TV-t. Ez a kockázat még akkor is magas maradt, amikor figyelembe vették az ilyen személy súlyát vagy edzésszintjét.

„Ezek az eredmények arra utalnak, hogy még a fizikai foglalkozású egyének sem hagyhatják figyelmen kívül a hosszan tartó ülő magatartásformák, például a TV-nézés potenciális ártalmait” – összegezte Kubota.Previous Keveredés és izolált együttélés az őskori Délkelet-Európában
Next Kétezer éves sziklafaragványok Szaúd-Arábiában

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − tíz =