A világ legkisebb országa


A világ legkisebb országa
Olvasási idő: 1 perc

Nehéz elhinni, hogy van egy ország, amely kisebb, mint a New York-i Central Park, vagy lakossága kevesebb egy átlagos középiskolai évfolyam diákjainak számánál.

A terület mérete alapján a Vatikán a legkisebb ország a világon, melynek összterülete alig 0,2 km2, amely 120-szor kisebb, mint Manhattan szigete. A Tiber folyó nyugati partján helyezkedik el, és két mérföldes körzetben határos Olaszországgal. A Katolikus Egyház vezetőjének, vagyis a pápának 1377 óta a székhelye. A Vatikán nem volt önálló ország egészen az 1929-es Lateráni Szerződés aláírásáig. Folyamatos hatalmi harcok voltak az egyházi és politikai vezetők között, hogy ki lehessen a legfőbb hatalom Olaszországban. Végül Benito Mussolini és XI. Pius pápa 1929. február 11-én aláírta a Lateráni Szerződést, melyben kijelentik, hogy a Vatikán független állam, cserébe az egyház elismerte az Olasz Királyságot. Ma a Vatikán lakosságának közel 75 százaléka egyházi személy.

A lakosság száma alapján, azonban nem a Vatikán a legkisebb ország, mivel a Pitcaim-szigeteken a lakosság 40-60 fő között ingadozik az elmúlt években. Ez a brit terület a Csendes-óceánon található, félúton Peru és Új-Zéland között. A Pitcaim-szigetek 4 szigetből áll, de közülük, csak egyen élnek emberek. Pitcaim kis létszámú lakossága az emberiség örökségének része. A lakosság a tahitiiak és a Bounty hajó egykori lázadóinak leszármazottai. A Bounty nevű angol hajón kitört lázadás után Fletcher Christian és nyolc másik lázadó Tahiti szigetére menekült, de a helyiek ellenséges viselkedése, és a letartóztatástól való félelem miatt Pitcaim lakatlan földjére mentek tovább néhány segítőkész tahiti lakossal, hogy elrejtőzzenek a brit hatóság elől. A britek 1791-ben ’fedezték fel’ a szigeteket hivatalosan, és 1838-ban nevezték ki brit gyarmattá. Bár lakossága a II. Világháború előtt 223 főre duzzadt, jelenleg 50 főből áll.

Figyelembe véve az 50 legkisebb ország területének méretét, egyenként kevesebb, mint Rhode Island egynegyede, valamint lakosságuk egyenként kevesebb, mint Washington D.C. egyhatoda. Nem is olyan nagy ez a világ igaz?Previous Magyar agykutatók sikere
Next Egy vérvonalhoz tartoznak a Konfuciusz utódok

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy + 5 =