Kémiai siker – négy érmet szereztek a magyar középiskolások


Kémia – négy érmet szereztek a magyar középiskolások
Olvasási idő: < 1 perc

Ismét remekeltek kémiában a magyar diákok az 59 ország 231 diákjának részvételével megtartott, nagy nemzetközi kémiai diákolimpián.

A magyar csapat válogatóját és előkészítőjét az ELTE Természettudományi Kar Kémiai Intézete végezte. A középiskolások számára rendezett nemzetközi tudományos diákolimpiák több mint 50 éves múltra tekintenek vissza. A kémiai verseny 1968-ban indult útjára, alapítói között Magyarország is ott volt.

Idén Isztambulban gyűltek volna össze a diákok, de a világjárvány ezt nem tette lehetővé, így a versenyt végül online formában tartották meg július 23. és 30. között. A kémiai verseny virtuális megrendezését a 82 tagország közül 78 támogatta, köztük olyanok is, akik nem tudtak csapatot kiállítani. Végül az elméletre szorítkozó dolgozatot 59 országban, 231 diák írta meg személyes tanári felügyelet mellett. Az idei különleges verseny feltételeinek kidolgozását és a verseny előkészítését a nemzetközi intézőbizottság újraválasztott elnöke, Magyarfalvi Gábor, az ELTE TTK adjunktusa irányította.

Magyarországot képviselő középiskolások mind a négyen kiemelkedően szerepeltek és négy érmet szereztek.

Benkő Dávid (Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium, tanára: Albert Attila) ezüstérmet, Fajszi Bulcsú (Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium, tanára: Keglevich Kristóf)  bronzérmet, Ficsór István Dávid (Református Gimnázium, Kecskemét, tanára: Tóth Imre) bronzérmet és Garamvölgyi István (Katona József Gimnázium, Kecskemét, tanára: Sáróné Jéga-Szabó Irén) is bronzérmet szerzett.

A magyar csapatot az ELTE TTK Kémiai Intézete az Emberi Erőforrás Minisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium segítségével állította össze és készítette fel a nemzeti tanulmányi versenyek legjobbjai közül válogatva. 

Nem ez volt a közelmúltban az egyetlen magyar siker a nemzetközi kémiai versenyek sorában. Az egy hete véget ért Mengyelejevdiákolimpián, azaz a legnehezebbnek tartott nemzetközi kémiaversenyen 28 ország 130 diákja mérhette össze kémiatudását. A tízfős magyar csapat összesen hét – két ezüst és öt bronz – érmet nyert, illetve három diák dicséretet kapott.Previous Felnőttként egészségesebb, akit anyatejjel tápláltak
Next Minőségi paplan- és párnatöltet kifejlesztése

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom − három =