A világ legvonzóbb városai


A világ legvonzóbb városai - London
Olvasási idő: 3 perc

A Mori Memorial Alapítvány 2018. évi GPCI jelentéséből megtudhatjuk, melyek a világ legvonzóbb városai.

A 44 legvonzóbb metropoliszt tartalmazó listán az összesített pontszám alapján London, New York, Tokió és Párizs (ebben a sorrendben) idén is a 4 legvonzóbb hely. Az értékelés utáni rangsor úgy alakul ki, hogy azt mérik, milyen mértékben vonzza magához egy adott város a kreatív alkotókat és a vállalkozásokat szerte a világról. A városok hat kategóriában (gazdaság, K&F, kulturális interakció, élhetőség, környezet és hozzáférhetőség), 70 mutató alapján mérettetnek meg.

London idén is kiemelkedik a többi város közül, New York pedig gyorsan halad előre a rangsorban, Tokió egyre jobb teljesítményt nyújt, Párizs pedig javuló tendenciát mutat. Ennek ellenére a lista élén idén is ugyanazok a városok állnak, mint tavaly: az első London, a második New York, a harmadik Tokió és a negyedik Párizs.

London továbbra is jóval a többi város előtt haladva vezeti a mezőnyt.

Sőt, a 2012. évi olimpiai és paralimpiai játékok továbbra is erőteljesen dinamizáló hatásának kiaknázásával tovább növelte összpontszámát. A város javított a korábban legalacsonyabb pontszámot kapó élhetőségi jellemzőkön, és a kulturális interakció terén továbbra is a legerősebbnek számít. Bár az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése miatt érezhető némi bizonytalanság, a számos kategóriában elért magas pontszám alapján London számára minden feltétel adott ahhoz, hogy a kihívásokat lehetőségekként kezelve tovább növelje jelentős előnyét, és jövőre is elnyerje a világ legvonzóbb városa címet.

A világ legvonzóbb városai - New YorkA globális pénzügy válság lecsengése után New York idén az eddigi GPCI értékelések során kapott minden pontszámát túlszárnyalta a kezdő vállalkozásokat segítő kedvező feltételekért és a változatos munkavállalási lehetőségekért kapott pontjainak köszönhetően. A város ugyanakkor a kedvező vállalati adókulcsok terén elért jó teljesítménye eredményeként megőrizte vezető pozícióját mind a kutatás és fejlesztés, mind a gazdaság kategóriában. A nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokban érzékelhető súrlódásoknak a GDP növekedésére gyakorolt hatása mindazonáltal negatívan befolyásolhatja a jövőben New York vonzerejét, és a környezet és élhetőség továbbra is gyenge pontjai a nagyvárosnak.

A világ legvonzóbb városai - TokióTokió a környezet kivételével ez évben az összes kategóriában az első 10 helyezett közt végzett, mivel az összmunkaidő csökkenése nyomán kapott kedvezőbb értékelés eredményeként idén az élhetőség kategóriában is bekerült az első 10 város közé. Tokió 2015 óta folyamatosan növeli összpontszámát, annak ellenére, hogy az éghajlatváltozás megelőzését szolgáló intézkedések iránti elkötelezettségért meglehetősen alacsony pontszámot kapott, és így a környezet kategóriában a 12. helyről a 29. helyre esett vissza. Reményeik szerint Tokió növelni tudja majd összpontszámát a 2020-as olimpiai és paralimpiai játékok kínálta lehetőségek kiaknázása révén, a játékok megrendezése előtti és utáni időszakban egyaránt.

A világ legvonzóbb városai - PárizsA 2015-ben a várost sújtó több terrortámadás miatt a 4. helyre visszacsúszó Párizs 2018-ban magára talált, és több mutató, köztük a külföldi látogatók számának javítása révén növelni tudta összpontszámát. Mivel Párizs elnyerte a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésének jogát, a város valószínűleg versenybe száll majd Tokióval.

Az 5. helyezett Szingapúr, amely mindig is magas pontszámokat kapott a gazdaság, a vállalati adókulcs és a nemzetközi konferenciák kategóriákban, idén globális első helyezést ért el az alkalmazottak élettel való elégedettsége terén, és az ázsiai városok közt élre tört a kezdő vállalkozásokat segítő kedvező feltételek kategóriában. A külföldi látogatók számának növekedése és a városban élő külföldiek száma alapján kapott magas pontszámnak köszönhetően Szingapúr Ázsia vezető nemzetközi üzleti központjának számít.

A 6. helyen álló Amszterdam továbbra is jó megítélést kapott a támogató, kedvező technológiai feltételeket kínáló környezetért. A város vezeti az információs és kommunikációs technológiai készenlét kategóriát és nyolcadik a kezdő vállalkozásokat támogató feltételeket illetően. Az értékelés szerint Amszterdam magas életminőséget kínál lakosainak (ahogyan azt az alkalmazottak élettel való elégedettsége terén elért második helyezése is igazolja, amely kategóriában csak Szingapúr előzi meg a várost). 

A 7. helyet megszerző Szöul ez évben is magas pontszámot kapott a kutatás és fejlesztés kategóriában, harmadik helyen végzett a kutatók számát, ötödik helyen a kutatási és fejlesztési kiadásokat és második helyen a szabadalmak számát tekintve. A környezet kategóriában az ázsiai városok közül az első helyen (összesített 14. hely) áll az éghajlatváltozás megelőzését szolgáló intézkedések iránti elkötelezettség és a hulladék-újrahasznosítás (összesített 1. hely) terén.

A 8. helyet birtokló Berlin a legjobb városok közt szerepel az élhetőség kategóriában, és a kulturális interakció terén összesített 6. helyezést ért el a város által kínált számos különféle lehetőségnek köszönhetően. Berlin igen jó teljesítménnyel büszkélkedhet a környezet kategóriában is, ahol európai 1. (összesített 4.) helyezést szerzett a hulladék-újrahasznosítás terén és a legjobb 10 közt az első (összesített ötödik) a zöldterület kategóriában.

A 9.-ként végző Hongkong a gazdaság kategóriában összesített ötödik helyen áll. Támogató üzletpolitikája eredményeképp a város első a gazdasági szabadság és második a vállalati adókulcs terén. Jól működő kikötőjének köszönhetően Hongkong vezeti a nemzetközi áruszállítás kategóriát. A megapolisz a világ vezető egyetemei tekintetében is első helyen áll Ázsiában, illetve a harmadik helyen az összesítésben.

A 10. helyezést elérő Sydney ötödik helyezést szerzett a gazdasági szabadság és hetedik helyezést a változatos munkavállalási lehetőségek kategóriában. Kiváló teljesítményt nyújtott ugyanakkor a környezet kategóriában is, ahol a GPC indexben szereplő 10 legjobb város közt az első helyen áll. A város kiváló levegőminősége első helyet biztosított számára az SO2– és NO2-szennyezettség mértéke és negyedik helyet a lebegő por (SPM) mennyisége terén. Sydney hatodik lett az éghajlatváltozás megelőzését szolgáló intézkedések iránti elkötelezettség kategóriában.

 Previous Ipari robot és ömledékragasztó
Next Jobb-e a jobb agyfélteke?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − 8 =