Minőségi paplan- és párnatöltet kifejlesztése


Minőségi paplan- és párnatöltet kifejlesztése
Olvasási idő: 2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Mikrobiológia Tanszékének professzora, Dr. Vágvölgyi Csaba vezetésével innovatív projekt indult.

A Naturtex Kft.-vel való együttműködés célja olyan minőségi paplan- és párnatöltet kifejlesztése, amely ezeket a mindennap használatos termékeket még kedvezőbb tulajdonságúvá teszi. Továbbá az újrahasznosítás és a környezetvédelem szempontjaira is figyelemmel van.

Környezetünk szennyezésének mérséklése minden felelős gyártó számára komoly kihívást jelentő feladat. Így van ezzel a Naturtex Kft. is, amely részben polimerekből, de főként tollból állít elő minőségi ágyneműt. A cég számára igen fontos a környezettudatos termelés, a folyamatos innováció, a minőség növelése és nem utolsó sorban az újrahasznosított alapanyagok felhasználása a termékek előállításakor.

A természetes toll alapú töltőanyag tekintetében ez lényeges kérdés, mivel évente jelentős mennyiségű használt toll kerül ki környezetünkbe, ami ilyen formában igen komoly környezeti terhelést jelent. Ez az anyag ugyanakkor egy megfelelően optimalizált ipari eljárás segítségével még tökéletesen alkalmas lehet az újrafeldolgozásra. Úgy jutunk – egyébként csak egyre nehezebben elérhető állati forrásból nyerhető – minőségi alapanyaghoz, hogy közben a környezetet is óvjuk. Ennek a jelentős fejlesztési feladatnak a megvalósítására – egy piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projekt keretében – kötött megállapodást az SZTE a Naturtex Kft.-vel.

Az együttműködés célja, hogy csúcsminőségű terméket (paplan, párna) hozzanak létre az egészség- és környezettudatos vásárlók számára.

Prof. Dr. Vágvölgyi Csaba elmondta, hogy a folyamat több tényezős, a tesztelésnek számos fázisa van, amelyhez több tanszék célzott együttműködése szolgáltat megfelelő hátteret. A TTIK Mikrobiológiai Tanszékén tesztelik a Prof. Dr. Dékány Imre kutatócsoportja (Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék) által előállított speciális vegyületek baktericid, fungicid és atkaellenes hatását. Ez azért fontos, mert az ágynemű használata során, még a gondosan megtisztított bőrről is, illetve a környezetből  is mikrobák jutnak ágyneműinkre (paplan, párna, párnatöltet), amelyek elszaporodása nem előnyös. A mikroszkopikus gombák spórái allergiás tüneteket okozhatnak. De nagyon sok esetben az allergiáért a környezetünkben ágyneműben jelenlévő, elszaporodó poratkák a felelősek.

A sokak által csak házipor-, vagy porallergiaként emlegetett allergia nap mint nap megkeserítheti életünket. Pedig valójában, nem is a por, de nem is a háziporatka a bűnös, hanem annak mikroszkopikus méretű ürüléke. Ennek allergén összetevői okoznak jellegzetes allergiás tüneteket a belélegezéskor. Ez egyike a leggyakoribb lakáson belüli allergéneknek. A K+F projekt során az egyetemen tesztelt anyagok között ennek kiiktatását célzó hatóanyagok is vannak.

Természetesen az anyagok tesztelése a Mikrobiológiai Tanszéken nem ér véget, hiszen azt is vizsgálni kell, hogy a speciális bevonatként kifejlesztett baktérium-, gomba- és atkaellenes anyagok élettanilag nem gyakorolnak-e kedvezőtlen hatást a fogyasztóra. Ezeket a vizsgálatokat az SZTE TTIK Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszékén Dr. Varga Csaba kutatócsoportja végzi. A sikeres tesztelést követően a gyártó egy innovatív, a Szegedi Tudományegyetem kutatóinak és tanszékeinek szoros együttműködésével kidolgozott, minőségi terméket (paplan- és párnatöltet) készíthet.Previous Kémiai siker – négy érmet szereztek a magyar középiskolások
Next Sörkülönlegességeket fejlesztenek a Szent István Egyetemen

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + öt =