Arany kiállítás Debrecenben


Arany kiállítás Debrecenben - TUDOMÁNYPLÁZA
Olvasási idő: < 1 perc

De lelkem Isten megnyitá – A köztünk élő Arany János címmel nyílt meg a Déri Múzeum emlékkiállítása a debreceni Kölcsey Központ Bényi Árpád termében. 

Tavaly a költő születésének 200. évfordulója tiszteletére meghirdetett Arany-emlékévben országszerte számtalan olyan rendezvényt tartottak, amelyekkel igyekeztek közelebb hozni az emberekhez Arany János költészetét, életét. Halász János (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő a tavaly decemberi megnyitó köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Arany János a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja.

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere szerint Debrecennek is fontos szerepe van abban, hogy ezt az életművet, Arany János irodalmi örökségét továbbadják a következő generációknak. Ezért az emlékkiállítás kézzelfogható, szinte megérinthető közelségbe hozza a költőt, miközben épít a látogató olvasmányélményeire is. A tablók felépítésénél fontos szempont volt, hogy a kiállítás Arany János személyiségét is megmutassa, költészete, levelezése és magánélete koherens egységben jelenjen meg.

Egy-egy installációs könyv segítségével betekintést kap a látogató például Arany János családi életébe, a nagyszalontai kisdiák mindennapjaiba, a tanítóság és a hivatalnoki lét időszakába, de a barátság, a betegség és a gyász is megjelenik a tablókon. Az egyes témákra 4-5 perces kisfilmekben kortárs reflexiókat adnak a debreceni Ady Endre Gimnázium diákjai, Lackfi János költő ehhez a kiállításhoz írt verseit pedig eredeti kéziratban olvashatják és meg is hallgathatják az érdeklődők. Az érdeklődők örömére a tér interaktív, amelyben a kiállítás egyfajta társasjáték, ahol érdekes kérdések, feladványok segítenek felfedezni, értelmezni a tárgyakat és a tárlat üzenetét.

A Déri Múzeum emlékkiállítása február 28-ig díjtalanul látogatható a Kölcsey Központ Bényi Árpád termében, illetve érdemes figyelni a kísérő rendezvényeket is. 

Arany kiállítás Debrecenben



Previous 103 éve eltűnt első világháborús ausztrál tengeralattjáró
Next Magyarország környezeti állapota

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc + 19 =