103 éve eltűnt első világháborús ausztrál tengeralattjáró


HMAS AE-1 tengeralattjáró
Olvasási idő: < 1 perc

Megtalálták a több mint száz éve, az első világháború idején Pápua Új-Guinea közelében eltűnt ausztrál tengeralattjáró roncsait.

A BBC News tájékoztatása szerint az 55,17 méter hosszú HMAS AE-1 az ausztrál haditengerészet kötelékébe tartozott, 1913-ban állt szolgálatba, 15 csomó csúcssebességet érhetett el és a szövetséges erők első tengeralattjárója volt, amely eltűnt az első világháborúban. Fedélzetén 35 tagú ausztrál és brit legénység tartózkodott, amikor Pápua Új-Guinea partjai közelében, Rabaulnál nyoma veszett 1914. szeptember 14-én.

Marise Payne, ausztrál védelmi miniszter elmondása szerint eddig 13 expedíciót indítottak a tengeralattjáró felkutatására és ez a legutolsó végül sikerrel járt. Ezzel az ausztrál tengerészet egyik legrégibb rejtélyét sikerült megoldani.

A kutatáshoz víz alatti drónt használtak, amely a tengerfenék fölött 40 méteres magasságban lebegve térképezte fel a területet, ahol a roncsot gyanították. A kutatócsoport a 300 méteres mélységben történt felfedezés után rövid megemlékezést tartott azok tiszteletére, akik a tengeralattjárón lelték halálukat. A kormány felkutatja az elhunytak leszármazottait, és lépéseket tesz, hogy a tengeralattjáró hullámsírját emlékhellyé nyilvánítsák (pontos helyét nem hozták nyilvánosságra az emlékhely védelme érdekében). Azt nem tervezik, hogy a roncsot Ausztráliába szállítsák, de remélik, hogy idővel sikerül majd kideríteni, miért süllyedt el a tengeralattjáró. Most úgy vélik, hogy a tengeralattjáró a felszín közelében szenvedett el valami nagy horderejű és energiájú eseményt, ez okozta a süllyedést. Ez lehetett például egy esetleges torpedó robbanása is.

103 éve eltűnt első világháborús ausztrál tengeralattjáró
Fotó: The Sun


Previous Újabb magyar műhold állhat pályára
Next Arany kiállítás Debrecenben

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − 3 =