Melyik a Facebook legsebezhetőbb korosztálya?


Nem meglepő, hogy a tinédzserek körében összefüggés van a közösségi oldalak használata és a rossz közérzet között, ők a legsebezhetőbb korosztály..
Olvasási idő: 2 perc

Nem meglepő, hogy a tinédzserek körében összefüggés van a közösségi oldalak használata és a rossz közérzet között.

Talán az sem lesz meglepő, hogy a 14 év alattiak a legsebezhetőbbek a Facebookon. Végre egy olyan brit kutatás zajlott, amely 84 000, 10 és 80 év közötti személy életét és szokásait vizsgálta meg. Ezek között 17 400 10-21 év közötti fiatal longitudinális adata – vagyis az egyéneket egy bizonyos időszakon keresztül nyomon követő adat – szerepelt. Arra a kérdésre keresték a választ, van-e összefüggés az élettel való elégedettség és a közösségi portálok látogatása között. Vajon melyik a Facebook legsebezhetőbb korosztálya?

A csapat összefüggést keresett a közösségi média becsült használata és az élettel való elégedettség között. Mindeközben megtalálta a serdülőkor kulcsfontosságú időszakait is, amikor a közösségi média használata az élettel való elégedettség csökkenésével járt 12 hónappal később. Viszont a kutatók azt is megállapították, hogy azok a tizenévesek, akiknek az átlagosnál alacsonyabb az életelégedettsége, egy évvel később több közösségi médiát használnak.

Az elmúlt években a közösségi média alapvetően megváltoztatta az internetezéssel töltött időt, az önképünket és a másokkal való kommunikációt is. Az egyre többször emlegetett, potenciálisan káros hatások széles körű aggodalomra adnak okot. Brit kutatók dr. Amy Orben, a Cambridge-i Egyetem kísérleti pszichológusa vezetésével folytatott vizsgálatából kiderült, hogy különösen a

11 és 13 év közötti lányok és a 14-15 éves fiúk voltak elégedetlenek az életükkel, a jelenség ráadásul erősen összefüggött a pubertással.

A különbségek arra utalnak, hogy a közösségi média használatára való érzékenység összefüggésbe hozható a fejlődési változásokkal. Esetleg az agy szerkezetének megváltozásával, vagy a pubertással, ami a fiúknál később következik be, mint a lányoknál. Ez a feltételezés azonban további kutatásokat igényel.

Dr. Orben szerint ma már nem azon kell vitatkozni, létezik-e a kapcsolat a közösségi média és az élettel való elégedettség között, hanem a serdülőkor azon időszakaira kell összpontosítani, amikor már tudjuk, hogy a legnagyobb veszélynek vagyunk kitéve. A közösségi média fokozott használata ismét alacsonyabb élettel való elégedettséget mutat 19 éves korban. Más esetekben a kapcsolat nem volt statisztikailag szignifikáns.

Ha valaki például elköltözik otthonról vagy dolgozni kezd, az különösen sebezhetővé teszi a közösségi hálózatokon tapasztalható negatív kritikákkal és támadásokkal szemben.

Ennek ellenére Sarah-Jayne Blakemore professzor szerint nem lehet pontosan meghatározni a sebezhetőség hátterében álló folyamatokat.

„A serdülőkor a kognitív, biológiai és társadalmi változások időszaka, amelyek mindegyike összefonódik, megnehezítve az egyik tényező elkülönítését a másiktól. Például még nem világos, hogy mi lehet az oka a hormonok vagy az agy fejlődési változásainak, és mi lehet az oka annak, hogy az egyén hogyan kommunikál társaival.”

A szakértők megállapították azt is, hogy semelyik másik korosztály esetében nem lehetett összefüggést találni a közösségi oldalak használata és a növekvő elégedetlenség között. Olyan szempontból viszont volt kapcsolat, hogy azok használták az átlagosnál gyakrabban a közösségi portálokat, aki kevésbé voltak elégedettek az életükkel. Orben és társai mindenesetre leszögezték, hogy ezen a területen további kutatásokra van szükség. De a Facebook legsebezhetőbb korosztálya és az ő problémáik megoldása a szülők felelőssége is.Previous Legyenek visszaválthatók a műanyag palackok?
Next 2022 az otthoni étkezés éve lesz a világon vagy csak Amerikában?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − 14 =