Legyenek visszaválthatók a műanyag palackok?


Legyenek visszaválthatók a műanyag palackok? - A magyarok többsége támogatná, ha visszaválthatóak lennének a műanyag palackok.
Olvasási idő: 2 perc

A magyarok többsége támogatná, ha visszaválthatóak lennének a műanyag palackok.

Magyarország legelterjedtebb csomagolóeszköze a műanyag. De ennek a mennyisége olyan mértéket ölt, hogy a lakosság döntő része mindenképpen helyeselné a műanyagok kidobása helyetti begyűjtést. A Pulzus© Kutatási Rendszer által, a MIZSE felkérésére végzett online felmérés 7 kérdéses volt. 2022. április 5-11. között zajlott a 18+ korosztályba tartozó 1268 magyar felnőtt bevonásával. A válaszok súlyozását életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus alapján végezték el. Amelyek megfelelnek a kutatás témájának, megfelelő társadalmi, fogyasztói csoportnak a véleményét, szokásait, cselekvési szándékait megbízhatóan tükrözik. Az online kutatásból az derült ki, hogy a hazai felnőtt lakosság 61 százaléka támogatná, ha visszaválthatóak lennének a boltban vásárolt műanyag palackok. De a válaszadók 34 százaléka annak is hangot adott, hogy örülnének, ha az ásványvizes PET-palackok a mostaninál is kevesebb műanyag felhasználásával készülnének.

A megkérdezettek több mint fele ugyanannyit, vagy kicsit még többet is vett ásványvízből a vásárlásai során az elmúlt időszakban. A kutatás adatai alapján az sem változott, hogy a magyar vásárlók körében továbbra is a 1,5 literes kiszerelésében kapható ásványvizek a legnépszerűbbek. Kiemelt jelentőséggel bír a fogyasztók számára, ha a vizet Magyarországon palackozzák. Így az összetételéről és a gyártásáról pontos tájékoztatást nyújt a termék címkéje. A fogyasztók szerint az ásványvíz előnye, ha súlyra könnyű és minél kevesebb műanyagot tartalmaz, de nem horpad be víziváskor. Mindezek mellett az ásványvizek ára szintén fontos szempont vásárláskor.

Új trendek bontakoznak ki az ásványvizek műanyag csomagolását tekintve.

A felmérés eredményei és a piaci tapasztalatok azt támasztják alá, hogy a jövőben a zöld gondolkodás, a fenntarthatóság iránti igény egyre fontosabbá fog válni az ásványvizes palackok kapcsán. A visszajelzéseik alapján a többséget ugyan nem befolyásolja, hogy a kedvenc vizüket csak műanyag palackban vihetik haza, de a megkérdezettek 40 százaléka pont a műanyag borítás miatt vesz kevesebbet ebből a termékből. Számukra felértékelődnek azok az ásványvizek, amelyek újrahasznosított csomagolást kaptak. A kutatás viszont arra is rávilágított, hogy bármilyen is a megítélése a műanyagnak – lakóhelytől, korosztálytól, iskolázottságtól függetlenül – az emberek szeretnének megálljt parancsolni a műanyag palackok áradatának.

Leginkább annak örülnének, ha az üvegekhez hasonlóan ezeket is vissza lehetne váltani a boltokban. Kimagasló, 61 százalékos támogatást élvez ez a felvetés a fővárosban, illetve vidéken élők, a fiatalok és az idősebbek körében egyaránt. Minden más innovációs lehetőség, mint a papírcsomagolásra való áttérés, a nagyobb kiszerelések favorizálása, vagy a palackok további könnyítése inkább csak a fiatalabbaknál lelnek számottevőbb támogatásra.

Tehát legyenek visszaválthatók a műanyag palackok? Ossza meg véleményét egy hozzászólásban!Previous Tovább csökkent az üdítőitalok cukor- és kalóriatartalma hazánkban
Next Melyik a Facebook legsebezhetőbb korosztálya?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 2 =