Kapcsolat a terhességi diabétesz és a későbbi szívproblémák között


Kapcsolat lehet a terhességi diabétesz és a későbbi szívproblémák között
Olvasási idő: < 1 perc

A terhességi diabétesz és a későbbi szívproblémák között kapcsolat lehet egy új hosszú távú amerikai kutatás szerint.

Azoknál a nőknél, akiknél a várandósság alatt diabétesz alakul ki, későbbi életük folyamán nagyobb eséllyel léphetnek fel szívbetegségek – állapította meg egy amerikai egészségbiztosító kutatása. A tanulmány a Journal of the American Heart Association című folyóiratban jelent meg. A várandósság alatti magas vércukorszint, azaz gesztációs diabétesz a szülés után általában elmúlik. A kutatók 898 esetben, 18-30 éves nőknél vizsgálták meg a szívbetegségek kockázati tényezőit még a várandósság előtt. Ezután gyermekeik születtek, a vizsgálat pedig húsz éven át követte őket nyomon. A terhesség alatt 119 kismamánál alakult ki cukorbetegség (13 százalék).

Kapcsolat lehet a terhességi diabétesz és a későbbi szívproblémák között

A résztvevőknél szülés után átlagosan 12 évvel megmérték a nyaki verőér falának vastagságát. Nőknél ugyanis ez a szívroham egy korai előjele lehet. Azok között, akiknél a kutatás húsz éve alatt nem alakult ki sem cukorbetegség, sem metabolikus szindróma (az elhízást, a magas vérnyomást és a magas koleszterintszintet magában foglaló tünetcsoport), vastagabb érfalat mértek, ha az illetőnek volt a terhességi cukorbetegsége.

A különbséget nem lehetett sem az elhízás, sem a szívbetegségek más, a terhességek előtt szűrt kockázati tényezője számlájára írni. 

Erica Gunderson, a tanulmány vezető szerzője elmondta: az eredmény arra utal, hogy a terhességi cukorbetegségnek hatása lehet az arterioszklerózis, vagyis az érelmeszesedés kialakulására. A gesztációs diabétesz tehát a szív- és érrendszeri betegségek korai kockázati tényezője lehet – következtetett a kutató.Previous Megdöbbentő méretű a tobzoskák illegális kereskedelme
Next Nagy az érdeklődés a HungaroControl új termékei iránt

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 4 =