Atomki szeminárium – A kormeghatározás kőbaltája


Egy angol nyelven meghallgatható előadás házigazdája az Atomki.
Olvasási idő: < 1 perc

Egy angol nyelven meghallgatható előadás házigazdája az Atomki.

Hasadványnyom-módszer: A kormeghatározás kőbaltája címmel tart előadást Arató Róbert (MTA Atomki) 2019. március 7-én csütörtökön 11 órakor, az MTA Atomki (Atommag Kutató Intézet), nagyelőadójában (Debrecen, Bem tér 18/c, XII. épület 3. emelet).

A hasadványnyomok urántartalmú szilárd anyagokban, például ásványokban általánosan előforduló, 10-20 µm hosszúságú, vonalszerű rácshibák. Képződésük az urán (elsősorban 238U) spontán maghasadásának eredménye, számuk pedig az eltelt idő és az uránkoncentráció függvénye. A nyomok kémiai maratással optikai mikroszkóp számára is láthatóvá tehetőek, ami lehetővé teszi azok számolását (általában manuálisan) és ezáltal a kormeghatározást.

A nyomsűrűség és a nyomhosszúság-eloszlás számos geológiai folyamat datálását tette lehetővé az elmúlt évtizedekben. Ilyenek voltak például a vulkánkitörések, hegységek kiemelkedése, kőolaj/földgázképződés. A módszer helyessége azonban az utóbbi években többször is megkérdőjeleződött. Ez szükségessé teheti a módszer továbbfejlesztését, felhasználva a modern analitika vívmányait.

Az előadásra az új fiatalok bemutatkozása keretében kerül sor. A közvetlenül doktori fokozatszerzés előtt álló vagy már fokozatot szerzett fiatalok szeminárium keretében mutatják be eddigi munkásságukat, amennyiben a fokozatszerzés helyszíne nem az Atomki. Ezzel hatékonyabban bekerülhetnek az intézet vérkeringésébe.

Aki pedig egy kis pluszra is vágyik, az az előadás előtt 10:30-tól teázhat egyet.Previous A kisgyerekek tudják, mire gondolnak a felnőttek
Next A jövő futára a FedEx önjáró kézbesítő robotja

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 − öt =