Háromezer éves, ősi rituális hely nyomai Kínában


Több mint háromezer éves, ősi rituális hely maradványaira bukkantak a kínai régészek az északnyugat-kínai Senhszi tartomány területén lévő Lösz-fennsíkon. - Potala-Palace
Olvasási idő: < 1 perc

Több mint háromezer éves, ősi rituális hely maradványaira bukkantak kínai régészek az északnyugat-kínai Senhszi tartomány területén lévő Lösz-fennsíkon.

A Sang-dinasztia korából eddig ez a legnagyobb ilyen felfedezés ebben a térségben. A késő Sang-korból (Kr. e. 1600-1046) fennmaradt rituális hely összterülete megközelíti a 100 000 négyzetmétert, amelyen egy csaknem 4200 négyzetméter területű építmény nyomait találták meg. A régészek szerint a főépület körüli két kanyargós folyosó egyértelmű építészeti jele annak, hogy a helynek rituális szerepe volt.

A romokat egy dombtetőn ásták ki, a Sárga-folyó nyugati partján elhelyezkedő Hszincsuang településen. A szakemberek, akik tavaly áprilisban láttak munkához, úgy vélik, a leletek hozzásegítik őket az ősi kínaiak és a természet viszonyának jobb megértéséhez. A tartományi régészcsoport eddig már mintegy száz kézműves tárgyat emelt ki a földből, köztük csontból, rézből, fából és kőből készülteket. Itt találták meg a fennsík legrégibb fa padlóját. Szun Csan-vej ezzel kapcsolatban a Hszinhua hírügynökségnek elmondta, hogy a padló elemei különbözőek voltak. De sík felületet képeztek az egyenetlen terepen.

A földfelszíntől több mint száz méternél magasabb dombon talált épületnyomok állítólag hasonlatosak az 1300 éves lhászai Potala-palotához, amelyet 1994-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított. A Tibet fővárosában található 13 emeletes építménynek, a dalai láma egykori rezidenciájának alapját a Vörös-domb tartja, az épületegyüttes szinte beborítja az egész dombot. A világ legmagasabban épült, legnagyobb és legjobb állapotban lévő palotája a Potala.Previous A folyami kavics kopásának modellje
Next Kínában diagnosztizálják a legtöbb új rákos megbetegedést

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt + tizenöt =