Laboratóriumban előállított gyémántok


Laboratóriumban előállított gyémántok - TUDOMÁNYPLÁZA
Olvasási idő: 2 perc

A Pure Diamond blokklánc 2018. augusztus 23.-án közzétett új innovációja és technológiája áttörést hozhat az ékszeriparban.

A globális ékszeriparban jelenleg mindenki az új japán innovációról beszél, ami nem más mint a laboratóriumi körülmények közt „kinevelt” gyémánt. Ezek a bizonyos gyémántok az innovációnak köszönhetően ugyanolyan kémiai, fizikai és optikai jellemzőkkel rendelkeznek, mint a természetes gyémántok.

A tokiói székhelyű Pure Diamond Labnak sikerült olyan gyémántokat előállítania, amelyek tulajdonságaikat tekintve azonosak a természetben előforduló gyémántokkal. Ezzel elérték, hogy az előállított gyémántok megfeleljenek az Amerikai Gemológiai Intézet (Gemological Institution of America [GIA]) gyémánttanúsítvány-kiadási követelményeinek. A cég laboratóriumaiban, szigorúan szabályozott környezetben, tiszta szén felhasználásával állítják elő a makulátlan gyémántokat, amelyeknek optikai tulajdonságai voltaképpen felülmúlják a természetes gyémántokéit.

A cég így számos színben képes előállítani a szintetikus gyémántokat,

mint például az eddig különösen ritkaságnak számító vörös és kék gyémántok, vagy olyan színeket, amelyek nem fordulnak elő a természetes drágakövek közt. Ez viszont azt is eredményezheti, hogy az eddig ritkaság számba vett gyémántok egyik pillanatról a másikra elértéktelenedhetnek. A technológia előnyeit felismerve, a De Beers Jewelry ékszergyártó cég, amely mintegy 30%-os részesedéssel rendelkezik a globális gyémántpiacon, már be is mutatta ezeket a laboratóriumban „született” gyémántokat legújabb kollekcióiban.

Az új, különleges technológiáján felül azonban van még egy dolog, amiben különbözik a Pure Diamond Co. Ltd.-t a versenytársaitól. Ez pedig nem más, mint az a blokklánc alapú rendszer, amelyet a gyémántpiac számára dolgozott ki. Egy olyan digitalizált adatfájlt hoznak létre és teszik elérhetővé a végfelhasználók számára, ami tartalmazza a gyémántok előállítására, csiszolására és osztályozására vonatkozó információkat. Így növelve az átláthatóságot és magasabb szintű vásárlói élményt.

A blokklánc projekt technológiai vezetője Junma Kawasaki, a híres fehérkalapos hacker. Ő derített fényt arra, hogyan emeltek el 500 millió NEM-et Coinchecktől még idén januárban. Kawasaki úr hisz abban, hogy a Pure Diamond blokklánc-fejlesztési projektje „a blokklánc használatának helyes módját” teszi lehetővé. Hideyuki Abe, aki a Pure Diamond Lab létrehozója, még hozzátette, hogy a technológiának köszönhetően „minden egyes gyémánt útja a legteljesebb mértékben nyomon követhető lesz.”

A laboratóriumi eredetű gyémántok átformálják a globális gyémántipart, fenntarthatóbbá és etikusabbá téve a gyémántkereskedelmet. A gyémántok laboratóriumi előállítása csökkenti a kereslet növekedése miatt a gyémántbányákra nehezedő nyomást, és így közvetve mérsékli a gyémántbányászat által okozott károkat a természetben. Emelett a Pure Diamond blokklánc technológiája segít megakadályozni az úgynevezett „véres gyémántok” (azaz a háborús övezetekben bányászott és a további háborús konfliktusok finanszírozása céljából titokban értékesített drágakövek) forgalmazását is.

A laboratóriumi gyémánt-előállítási projekt kiterjesztésének céljából a vállalat egy új kriptovaluta, a Pure Diamond Farm Singapore által kibocsátandó Pure Diamond Coin (PDC) elsődleges forgalomba hozatalát tervezi, és a befolyó összegből a szükséges berendezések beszerzését, a kutatás-fejlesztést kívánja finanszírozni. Tudósítások szerint a cég a 200 millió USA dollár értékű maximális kibocsátandó tőkemennyiség kétharmadát kívánja erre a célra fordítani. Hamarosan lezárul a vállalat által elindított, szellemitulajdon-bejegyzési folyamat is. Ez várhatóan tovább erősíti majd a cég pozícióját a szintetikus gyémántok piacán.Previous Feltalálók Napja november 9-én, de hol és miért?
Next Székelykapu: Erdély öröksége a világnak

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 + 13 =