SSL és egyéb intézkedések a biztonságos oldalak érdekében


SSL és egyéb intézkedések a biztonságos oldalak érdekében
Olvasási idő: 2 perc

Stabil és felhasználóbarát weboldalt lehetetlen felépíteni biztonsági intézkedések nélkül.

Ha nem tesszük meg ezen a vonalon a kellő intézkedéseket, az olyan, mintha alap nélkül építenénk házat – az első probléma alkalmával összeomolhat a sokéves munka. Többféle módszer is kielégítő lehet, hogy garantáljuk a biztonságos oldalak létrejöttét.

SSL – titkosított csatorna szerver és user között

A legsűrűbben az SSL-t emlegetik, ez az angol Secure Sockets Layer rövidebb formája. Arra utal, hogy a szerver és a honlap látogatója között biztonságos, titkosított csatorna jön létre. Az SSL protokoll az URL-címek elején található, a megfelelő verzió a https:// formátum. Ha a http:// megoldást látjuk, az azt jelenti, hogy az oldal nem biztonságos. Ilyenkor fenyegethet olyan veszély, mint a személyes adatok, jelszavak és bankszámlaszámok kiszivárgása. Éppen ezért az SSL titkosítás alapvető elvárás az olyan oldalakkal kapcsolatban, amelyek kényes adatokat kezelnek. Ide tartoznak a közösségi platformok, a webáruházak, a pénzmozgással foglalkozó felületek, de az összes oldalt fel lehet sorolni, ahol elkérik a felhasználók adatait. Azon az oldalon, ahol bankkártyás fizetési lehetőséget akarunk bevezetni, kötelező az SSL.

További előny, hogy az SSL és az azzal járó https:// előtag segíti a keresőoptimalizálást, hiszen a Google előnyben részesíti a biztonságos oldalakat a találati lista összeállítása során. Szintén fontos, hogy nem csak az URL-nek, hanem az oldalon található kreatívoknak is biztonságosnak kell lenniük, azaz elengedhetetlen, hogy ezeket megfelelő helyen tároljuk. Ide tartoznak például a képek, a videók, a CSS-stíluslapok vagy a JavaScript-fájlok.

Stabilitást nyújt a webhosting

Szintén a biztonságot szolgálja a webhosting szolgáltatás igénybevétele. Ezzel olyan tárhelyet veszünk – másokkal együtt – igénybe, amely mindig elérhető, egyben mindig biztonságos kapcsolatot eredményez. Magyarul leginkább webtárhelynek nevezik. A kisebb forgalmú oldalak esetében népszerű ez a szolgáltatás, hiszen így költséghatékonyan lehet üzemeltetni azokat. Rengeteg lehetőség közül választhatunk, de mindig érdemes a megbízható, elismert megoldásokat igénybe venni, ilyen az ionos.hu hostingszolgáltatása. A cég szerverei Európa legmodernebb adatközpontjaiban találhatók, így valósítható meg a legbiztonságosabb környezet számukra.

A jó webhosting amellett, hogy gyors és megbízható elérést garantál, biztonsági másolatot is készít az oldal adatairól. A rendszeres, napi szintű vagy még sűrűbben végrehajtott mentéssel az adatbázisok, fájlok és e-mailek sosem veszhetnek el, hiszen a legnagyobb probléma esetén is visszaállíthatóvá válik a néhány órával korábbi állapot. Szintén a biztonsághoz tartozik, hogy a jó webtárhely véd a vírusok ellen, folyamatos kereséssel és vírusirtással garantálja a problémamentességet.

A felhő és annak előnyei

Meg kell még említeni a felhőalapú megoldások biztonsági előnyeit. Azzal, ha az adatokat a felhőben tároljuk, eszköztől függetlenül, valós időben elérhetővé válnak, kezelhetőek például okostelefonról. Ehhez természetesen adott a reszponzív megjelenés, ami alapkövetelmény. Mivel a felhőket egyszerre több fizikai helyről üzemeltetik, az olyan elvétve előforduló problémák is megelőzhetőek, mint egy szerver ellopása, vagy egy földrengés pusztítása által okozott károk. A biztonságos oldalak megvalósításánál érdemes átgondolni a felhő nyújtotta előnyöket, majd kihasználni azokat.Previous Kacsafarkú szender - 2021-ben az év rovara
Next A 2021-es év élőlényei

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × egy =