Fűszernövények kivonata készül biotechnológiával


Kozmetikumok, biotechnológia és növényi gyógyszerek alapanyaga, fűszernövények kivonata készül biotechnológiával a Tolna megyei Bikácson.
Olvasási idő: < 1 perc

Kozmetikumok és növényi gyógyszerek alapanyaga, fűszernövények kivonata készül biotechnológiával a Tolna megyei Bikácson, a cég több százmillió forintos árbevételt vár az idén.

A kutatások több mint tíz éve kezdődtek, a bikácsi telephely létrehozása is több évre tekint vissza, a gyártást és kutatást végző Herb Extract Factory Kft. 2013-ban alakult. Hatvanhétféle növény hatóanyagait nyerik ki. Oldószerként cseppfolyósított szén-dioxidot alkalmaznak, az eljáráshoz általuk használt berendezés az egyetlen az országban.

A Tolna megyei Bikácsot azért választották, mert a Mezőföld ezen része kiválóan alkalmas gyógynövénytermesztésre, aminek hagyománya is van a környéken. A szomszédos nagydorogi önkormányzat koordinálásával a termesztést is ösztönzik. 2013-ban majoranna és macskagyökér, idén már több növényfajta termesztése folyik a környező településeken. A szén-dioxid nem oldja ki a műtrágyavegyületeket, nehézfémeket, ezért bioeljárás. A hagyományos eljárásoknál sokkal nagyobb koncentrációt – akár 20-50-szerest – tudnak elérni, amit analitikai vizsgálatok bizonyítanak.

A Bikácson nyert extraktumok, azaz kivonatok fűszer- és kozmetikai ipar, valamint a növényi gyógyszergyártás alapanyagául szolgálnak. A kivonatokat belföldön és külföldön is értékesítik, de a feldolgozóban kutatási program is zajlik a Pécsi Tudományegyetemmel közösen. A vöröszőlőfajták héjából kinyerhető rezrevatol kivonási paramétereinek optimalizálásán dolgoznak. A világon elsőként a Pécsi Tudományegyetemen tesztelték a vörös szőlőfajták magjában és héjában található, rezrevatol nevű hatóanyag élettani hatását, a kísérlet pedig egyértelműen pozitív eredményt hozott. A bikácsi üzem vezetője azt mondta, hogy a rezrevatolt hungarikummá szeretnénk nyilvánítani, az ehhez szükséges lépéseket már megtették.Previous Gravitációt meghazudtoló madárköltözés
Next Sarkkörön túli NATO légi irányítási rendszer

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét + tíz =