Az Év Homlokzata Pályázat


Az ország legszebb épületei az Év Homlokzata Pályázaton
Olvasási idő: 2 perc

Igényes kivitelezés és bátor színhasználat jellemezte a pályaműveket a hetedik alkalommal megrendezett és az elmúlt időszak kiemelkedő épületeit rangsoroló Év Homlokzata Pályázaton.

Az ország legszebb épületei az Év Homlokzata PályázatonA tervezők és kivitelezők számára kiírt pályázat és díj célja az újonnan épült vagy felújított homlokzati megoldások értékelése és díjazása építészeti, esztétikai, műszaki és gazdaságossági szempontok alapján. Az idén több mint kétszáz pályamű érkezett öt kategóriában (családi ház, társasház, középület, panel és műemlék), a nyertesek 1-1 millió forintos díjat kaptak. A pályázat fő támogatója a Baumit Kft. volt.

Hazánk településeink összképét magán és középületeink homlokzata alakítja. Családi és társasházak, közintézményeknek helyet adó épületek jelentős számban épültek és újultak meg az elmúlt évekbe. Az építész tervezőknek és a kivitelezőknek egyensúlyt kell teremteniük a megrendelők ízlése és a közösség érdekei között, úgy, hogy a településkép megőrizze és tükrözze egyedi hangulatukat, miközben ki kell használni az innovatív építőipari megoldások adta lehetőségeket a minőség, a környezet védelme és a gazdaságos működtetés érdekében. „A homlokzat épített környezetünk meghatározó és legszembetűnőbb eleme, amelyért mi, gyártók felelősséggel tartozunk” – mondta Illy Gábor a Baumit Kft. ügyvezetője.

Hetedik alkalommal hirdették meg az Év Homlokzata Pályázatot, amely az elmúlt évtizedben ismert szakmai fórummá vált. Míg az első kiírásra ötven nevezés érkezett, addig idén öt kategóriában – családi ház, társasház, középület, panel és műemlék – 210 pályaművet adtak be. A nyerteseket építészszakmai zsűrit választotta ki, melynek tagjai voltak: Jánosi János Ybl-díjas és Pro Architectura-díjas építész; Máté Klára, a Magyar Építéstechnika főszerkesztője; Noll Tamás Ybl-díjas építész; Tari Gábor PhD egyetemi docens (BME Rajzi és Formaismereti Tanszék, Színdinamika Szakmérnöki Műhely), Vadász Bence Ybl-díjas és Pro Architectura-díjas építész és Vidor Győző, a Magyar Építőanyagipari Szövetség elnöke. Az öt kategória legszebb homlokzatainak pályázói egy-egymillió forintos díjat vehettek át. A pályázaton kategóriánként még további díjazottakat választott ki a zsűri, akik számára a Baumit egy építész-szakmai tanulmányutat szervez Bécsbe.

A pályázatok többsége igényes, minőségi munkát mutatott be. A rangsorban az apró részletek kidolgozottsága, egy-egy különleges, innovatív megoldás vagy a kivitelezés szakszerűsége döntött. Idén először láttuk azt, hogy hangsúlyosabban jelentek meg a színek és azok kombinációi a homlokzatokon, amely érdekes irányt vetít előre a homlokzatok kialakításánál – értékelte a pályázatot Vidor Győző, a Magyar Építőanyagipari Szövetség elnöke.

Az Év Homlokzata Pályázat nyertesei

A családi ház kategória nyertese Borbás Péter építészmérnök lett, aki egy szentendrei házzal pályázott.
A társasház kategória díjazottja Füzes András tervező egy Tokajban felújított lakóház homlokzatával.
A panelépületek közül a zsűri egy Budapest, XV. kerületi Kőrakás parkban található épület felújítását találta a legjobbnak, melynek felújítását a Kométa Szervíz Kft., mint generálkivitelező végezte, a díjat Talabos Attila vette át.
középület kategória nyertese egy hódmezővásárhelyi múzeum bővítési és felújítási projektje, amellyel a Kerámiaház Kft. pályázott.
A műemlék kategóriában a legszebb homlokzatú épületnek egy budapesti, V. kerületi Bajcsy-Zsilinszky úti irodaházat választott a zsűri. A nyertes pályázatot az ALAKart Kft. nyújtotta be.

A különdíj nyertesei Vasvári István (Valkür 1960 Building Kft.) egy budapesti, III. kerületi panelépület felújításáért; Imre Krisztián építészmérnök egy budapesti, XI. kerületi új építésű családi házért; illetve a Fővárosi Építő Zrt., a Műegyetem egyik épületfrontjának homlokzati felújításáért.

Az ország legszebb épületei az Év Homlokzata Pályázaton
családi ház kategória
Az ország legszebb épületei az Év Homlokzata Pályázaton
társasház kategória
Az ország legszebb épületei az Év Homlokzata Pályázaton
panelépületek

Az ország legszebb épületei az Év Homlokzata Pályázaton

középület kategória

Az ország legszebb épületei az Év Homlokzata Pályázaton

műemlék kategória

 Previous Japán Hello Kitty-t küldi az űrbe
Next Villám alapú időjárás-figyelő és riasztó technológia

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 + 14 =