Villám alapú időjárás-figyelő és riasztó technológia


Villám alapú időjárás-figyelő és riasztó technológia
Olvasási idő: 2 perc

Szabadalmi oltalmat kapott az Egyesült Államokban a villám alapú időjárás-figyelő és riasztó technológia, mely az Earth Networks veszélyes viharokra figyelmeztető automata figyelőrendszere.

Villám alapú időjárás-figyelő és riasztó technológiaA rendszer a zivatarcellák nyomon követésére a villámok villanási rátáját használja, így hamarabb képes riasztást adni, ha kritikus időjárás várható. A WeatherBug anyavállalata, az Earth Networks, kapta meg a szabadalmat a technológiára, amely a villámtevékenység helyének, gyorsaságának, irányának és erősségének megállapítására szolgáló technikák segítségével automatikusan azonosítja a vihar által nagy valószínűséggel veszélyeztetett földrajzi területet, és riasztást ad. A szabadalmaztatott technológia a villámlás monitorozása alapján ad a veszélyes viharokról riasztást, azaz DTA-t (Dangerous Thunderstorm Alerts). A DTA-k a WeatherBug okostelefonokra letöltött alkalmazásán, illetve az időjárással kapcsolatos kockázatok által érintett különböző szektorok, légiközlekedési, olaj- és gázkitermelő cégek és áramellátást biztosító közművállalatok számára kidolgozott vállalati megoldásokon keresztül kerülnek kiadásra, valamint magán a WeatherBug weboldalon is megjelennek, amikor az Earth Networks szenzoraiból megérkeznek az adatok. A DTA-kat, amelyek a hagyományos riasztásoknál 50 százalékkal korábban állnak rendelkezésre, jelenleg az Egyesült Államokban, valamint a vállalat nemzetközi adatközlő hálózata által lefedett területeken, például Közép- és Dél-Amerikában, Európában, Japánban és Ausztráliában adja ki a cég, de folyamatban van további területek bevonása is.

„Kritikus időjárás esetén a percek is számítanak – magyarázta az Earth Networks vezérigazgatója, Bob Marshall. A szélsőséges időjárás továbbra is számos emberéletet követel, ezért cégünk minden erejével arra törekszik, hogy az időben adott riasztással segíthessünk megmenteni a veszélyben lévő embereket, házaikat, lakásaikat, és a megélhetésüket biztosító vagyontárgyaikat. Szabadalmaztatott, villám alapú riasztási technológiánk, és az állami és magánszektor közti együttműködésre ösztönző kormányzati hozzáállás szerte a világon lehetővé teszi, hogy bárkit, aki rendelkezik mobiltelefonnal, figyelmeztethessünk a közelgő veszélyes időjárásra.” A szabadalmaztatott technológia a világ legkiterjedtebb, teljeskörű villámérzékelő hálózatából, az Earth Networks Total Lightning Network-ből (ENTLN) érkező valós idejű villanási adatokat használja fel. A villámérzékelő rendszer figyelemmel kíséri a felhő-föld villámokat, és ami még fontosabb, a felhő-felhő villámlást is. A rendszer jelzi a teljes villanási ráta hirtelen megugrását, ami veszélyes időjárási események, köztük heves esőzések, jégesők, veszélyes felhő-föld villámlásokkal járó viharok, tornádók és légzuhatagok (orkán erejű vagy még erősebb szél) bekövetkezésére utal. Amikor a teljes villanási ráta meghalad egy adott küszöbértéket, ez azt jelenti, hogy nagy a kockázata valamilyen szélsőséges időjárási esemény bekövetkezésének, és ekkor a rendszer automatikusan kiadja a DTA-t. Az Earth Networks Total Lightning hálózata percről-percre figyelemmel kíséri a teljes villámlási rátát a kontinentális Egyesült Államok területén, valamint számos egyéb országban és területen, ideértve Brazíliát, Ausztráliát, Indiát, Japánt, Törökországot, Kínát és Nyugat-Afrikát. Az ENTLN-ből érkező adatokat felhasználja a NOAA (Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal) Országos Meteorológiai Szolgálata (National Weather Service [NWS), a NASA (National Aeronautics and Space Administration), a Szövetségi Légügyi Hatóság (Federal Aviation Administration [FAA]) és az Egyesült Államok Légiereje (USAF) is.Previous Az Év Homlokzata Pályázat
Next A jég csodálatos megjelenései

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × négy =