Öt éven belül bekövetkezhet a kritikus 1,5 Celsius-fokos felmelegedés


Öt éven belül bekövetkezhet a kritikus 1,5 Celsius-fokos felmelegedés
Olvasási idő: 2 perc

Az éves globális átlaghőmérséklet már a következő öt évben legalább 1 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet (1850-1900).

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) által közzétett friss mutatók alapján, a kutatók szerint, 20 százalék esély van arra, hogy ez a szám 1,5 Celsius-fokra fog növekedni egy éven belül. A globális, éves és évtizedes éghajlati frissítés, amely az Egyesült Királyság Met Office vezetésével készül, az éghajlati kilátásokat mutatja a következő öt évre és évente frissül. Kihasználja a nemzetközileg elismert éghajlati tudósok szakértelmét és a világ vezető éghajlati központjainak legjobb számítógépes modelljeit, hogy gyakorlati információkat nyújtson a döntéshozók számára. A felmelegedés központi kérdés. A kutatók szerint a Föld átlaghőmérséklete már 1 Celsius-fokkal több az 1850-es évek előtti időszakhoz képest. Az elmúlt öt éves időszak pedig az eddigi legmelegebb időszak volt.

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény célja a globális átlaghőmérséklet emelkedésének jóval 2 Celsius-fok alatt tartása ebben a században. De komoly erőfeszítések vannak azért, hogy a hőmérséklet-emelkedést inkább 1,5 Celsius-fok alatt tudják tartani.

Korábbi tanulmányok 10 százalékra tették az esélyét a 1,5 Celsius-fokot meghaladó melegedés rövidtávú bekövetkezésének.

Az új jelentésben rámutattak, hogy ez az esély mostanra megkétszereződött és tovább emelkedik. A jelentés készítésekor figyelembe vették a természet változékonyságát, a szélmintákat és a csapadékmennyiséget is. Ugyanakkor nem vették figyelembe az üvegházhatású gázok és az aeroszolok kibocsátását, valamint a koronavírus-járvány miatti emisszió csökkenést.

Főbb előrejelzések – felmelegedés:

  • A becslések szerint 70 százalék esély van arra, hogy a következő 5 évben egy vagy több hónap legalább 1,5 °C-kal melegebb lesz az iparosodás előtti szinthez képest.
  • Körülbelül 20 százalék esély van arra, hogy a következő 5 évben legalább 1,5 °C-kal melegebb lesz, mint az iparosodás előtti szint, de az esély az idő múlásával növekszik.
  • Rendkívül valószínűtlen (körülbelül 3 százalék), hogy az ötéves átlaghőmérséklet a 2020-2024 közötti időszakban 1,5 °C-kal melegebb lesz, mint annak az iparosodás előtti szintje volt.
  • A 2020-2024 közötti időszakban szinte minden régió, kivéve a déli óceánok részeit, valószínűleg melegebb lesz, mint a közelmúltban.
  • A 2020-2024 közötti tengerszint feletti nyomásanomáliák azt sugallják, hogy az Észak-Atlanti-óceán térségében erősebb nyugati szél lehet. Ami több viharhoz vezet Nyugat-Európában.

Petteri Taalas professzor a világszervezet főtitkára szerint a szén-dioxid nagyon hosszú ideig megmarad a légkörben.

Ezért az idei kibocsátás-visszaesés miatt nem fog csökkenni a globális hőmérséklet-emelkedésért felelős légköri szén-dioxid-koncentráció. A szakemberek ugyanakkor kiemelték, ha be is következik a 1,5 Celsius-fokot meghaladó melegedés, attól még nem veszítik érvényüket a párizsi klímaegyezmény célkitűzései. Sőt, még nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a kibocsátás-csökkentés elérésére.Previous Hetvenmillió éves óriáshal
Next A nukleáris reaktorokban élő baktériumok segíthetnek vakcinák készítésében

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − 1 =