Hetvenmillió éves óriáshal


Hetvenmillió éves óriáshal kövületét fedezték fel Argentínában.
Fotó: ROBYN BECK
Olvasási idő: < 1 perc

Hetvenmillió éves óriáshal kövületét fedezték fel Argentínában.

A hetvenmillió éves ragadozó óriáshal fosszíliájára Patagóniában, Argentínában bukkantak. A hal több mint hat méter hosszú is lehetett. A hatalmas állat Patagónia vizeiben úszott a kréta földtörténeti korszak végén, amikor a hőmérséklet jóval magasabb volt, mint most. Az éles fogú, ijesztő megjelenésű húsevő állat maradványait a Colhue Huapial-tó közelében találták meg, Buenos Airestől mintegy 1400 kilométerre délre.

Az állat a Xiphactinus fosszílis nemhez tartozik, melynek tagjai között voltak a Föld történetének valaha létezett legnagyobb ragadozóhalai. A most talált óriáshal maradványai arra utalnak, hogy meglehetősen vékony teste hatalmas fejben végződött. Nagy állkapcsában több centiméteres, tűéles fogak sorakoztak és mérete meghaladhatta akár a hat métert is.

A faj más példányainak maradványait a világ más részein is megtalálták már.

Julieta de Pasqua rámutat arra, hogy néhányuknak a gyomortartalma is megőrződött. Korábban csak az északi féltekén találtak a Xiphactinus nembe tartozó példányokat, nemrég viszont Venezuelában is előkerült az első déli fosszília.

Patagónia egyébként a dinoszauruszok és prehisztorikus (történetelőtti, őskori) fajok fosszíliájának legfontosabb lelőhelye. A világ egyik legnagyobb paleontológiai központjának tekintik. Dinoszaurusz-kövületek, valamint más őskori tengeri és szárazföldi fajok kövületeinek lelőhelye, amelyek körülbelül 80 millió évvel ezelőtt uralták a területet.

Tavaly februárban paleontológusok fosszíliákat fedeztek fel egy eddig ismeretlen dinoszaurusz fajból szintén ott, Patagóniában. A fosszíliákból arra következtettek a szakemberek, hogy a dinoszauruszok becslések szerint körülbelül kilenc vagy tíz méter hosszúak lehettek. Az „új” dinoszaurusz a Sauropoda csoporthoz tartozott. A hosszú nyakát és hátát lefedő nagy csontos tüskék miatt volt figyelemre méltó.Previous Tizenegymillió éves kérgesteknős maradványait találták meg
Next Öt éven belül bekövetkezhet a kritikus 1,5 Celsius-fokos felmelegedés

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom − 9 =