Paks II – AtomEx Európa 2017 beszállítói fórum


Paks II - AtomEx Európa 2017 beszállítói fórum
Olvasási idő: 3 perc

Hatodik alkalommal rendezték meg, másodszorra Budapesten 2017. november 20-21. között az AtomEx Európa 2017 beszállítói fórumot. 

Kirill Komarov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese, a rendezvény szervezőjének, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernnek képviseletében ezen a fórumon beszélt a Paks II projektről is.

A leendő paksi atomerőmű-építés projektjének határidői objektív okok miatt már eddig is módosultak, hiszen európai bizottsági vizsgálat 16 hónapig tartott. Ennek ellenére jelenleg számos területen nagyon aktív munka folyik, ami a műszaki dokumentáció elkészítését éppúgy érinti, mint a beszállítókkal folytatott munkát, valamint a létesítési engedélykérelem összeállítását és a tervezést. Már a jövő év elején tervezik, hogy elkezdik az építési-szerelési bázis létrehozását.

Az AtomEx fórum célja volt a Roszatom vállalatai és az európai cégek közötti együttműködés erősítése és szélesítése, új beszállítók keresése és a beszállítók tájékozottságának növelése. Mindezt úgy, hogy az érintett cégek a Roszatom vállalatai által támasztott közbeszerzési követelmények vonatkozásában is tájékozottak legyenek. Az is fontos kérdést jelentett, hogy miként tudnak részt venni az európai vállalatok az orosz atomenergetikai ágazat vállalatainak projektjeiben.

Kirill Komarov biztosította a magyar felet, hogy a projekt megvalósítása során az összes beszerzést nyíltan végzik majd, az Európai Unió előírásaival összhangban.

Így az összes érdekelt vállalat részt vehet potenciális beszállítóként a beszerzésekben. A beszerzésekről szóló értesítés nemzetközi, szakosított online oldalakon, valamint nemzetközi és magyar tömegtájékoztatási eszközökben jelenik majd meg. Az orosz fél várakozásai szerint a magyar részvétel aránya eléri majd a 40%-ot, mivel a magyar cégek jelentős tapasztalattal rendelkeznek az energetikai gépgyártás terén. A 2018-as év végéig nem kevesebb, mint 15 jelentős beszerzés kiírása várható, mintegy 2 milliárd euró értékben. A beszerzési eljárásokban nemcsak az építési-szerelési munkákra, hanem berendezések szállítására és szolgáltatások nyújtására is beszállítókat választanak. A fórum két napja alatt a résztvevők részletes információt kaphattak a projektben való részvétel lehetőségeiről és személyesen is beszélhettek a Roszatomhoz tartozó vállalatok képviselőivel.

Az Európai Bizottság utolsó (2017. március 6-i) jóváhagyása után megkezdődött a Paks II-projekt aktív megvalósítása.

2017 tavaszán a projekt megkapta a környezetvédelmi engedélyt másodfokon és a telephelyengedélyt. Az építési területén az első munkálatok az építő-szerelő bázis létrehozásával kezdődnek, a tervek szerint 2018 elején. De Paks II nem egyedüli Roszatom-projekt. Az elmúlt év alapján a Roszatom abszolút világelső az új atomerőművek építésére érkezett megrendelések terén. Versenytársai közül egyetlen cég sem rendelkezik az atomerőművek kulcsrakész átadásának képességével, illetve nem képesek arra, hogy teljes körű, az atomerőmű teljes életciklusát lefedő szolgáltatásokat nyújtsanak. A megvalósulás különböző szakaszában van világszerte 34 atomerőművi blokk, Európában, a Közel-Keleten, Délkelet-Ázsiában és Észak-Afrikában.

Idén kezdte meg kereskedelmi üzemét a Novovoronyezsi Atomerőmű 2-es kiépítés új blokkja, amely jelenleg a világon az első és egyedüli 3+ generációs működő blokk. Rendelkezik a legkorszerűbb, a fukusimai atomerőmű-baleset után meghatározott követelményeknek megfelelő biztonsági rendszerekkel. Az idei év végéig Oroszországban elindítják a Rosztovi Atomerőmű 4-es blokkját. Finnországban előkészületi munkák folynak a Hanhikivi 1-es blokk területén, folyik az engedélyezési dokumentáció előkészítése, hogy benyújthassák a finn illetékes engedélyező hatósághoz, a STUK-hoz. Folyik a Belarusz Atomerőmű építése is. 2017 végére irányozták elő az üzembe helyezés egyik kulcsfontosságú szakaszát, a nyitott reaktor-elv szakaszát, ami a technológiai rendszerek átmosását jelenti nyitott reaktortartály mellett. Az első blokk indulása 2019-re, a másodiké 2020-ra várható.

Indiában 2017 márciusában megkezdődött a Kudankulami Atomerőmű 2-es blokkjának garanciális üzeme,

folyik a 3-as és 4-es blokk építési üzeme, illetve aláírták a teljes dokumentációt az 5-ös és a 6-os blokk építésére vonatkozóan. Rövidesen megkezdődik a kínai Tianwani Atomerőmű 3-as blokk energetikai indítása. Aktív szakaszába lépett a bangladesi Ruppur Atomerőmű megvalósítása: az idei év végéig tervezik az első beton kiöntését. Október végén az iráni Buserben ünnepélyes keretek között megkezdődött a Buseri Atomerőmű 2-es blokkjának építése. Befejezték az Egyiptomi Atomerőmű fővállalkozói szerződésének előkészítését és rövidesen várható a projekt teljes szerződéscsomagjának aláírása. Részleges engedélyt kaptak a törökországi Akkuyu építésére, amely lehetővé teszi, hogy megkezdjék az összes építési-szerelési munkát, a reaktorsziget biztonság szempontjából lényeges épületeinek kivételével.

Nem mellesleg a Roszatom tíz évre szóló megrendelésállománya meghaladja a 133 milliárd dollárt,

továbbra is világelső az urándúsítás terén, és a világ első három cége között szerepel az uránbányászat, valamint az export terén, illetve 17%-os részesedéssel rendelkezik a nukleáris fűtőanyagok piacán. 

 

 

Fotó: Hárfás ZsoltPrevious Föld 2.0 - Élet után kutatnak egy bolygón
Next Elindult diadalútjára a kék bor

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 + tizenkilenc =