Fosszilis trágya árulta el a vadjuh egykori élőhelyét


Illemhelye árulta el a vadjuhot - Fotó: Benjamin Wilder, UC Riverside.
Olvasási idő: < 1 perc

Fosszilis trágya árulta el, hogy a kanadai vadjuh egyszer már kihalt azon a lakatlan szigeten, ahová néhány évtizede betelepítették – derült ki egy amerikai tanulmányból.

Az ősi DNS elemzésével és más eljárások segítségével megállapították, hogy a Kaliforniai-öbölben található Tiburón-szigeten valaha élt a kanadai vadjuh. Ám valamikor a VI. és XIX. század között kihalt – tudósított a ScienceDaily ismeretterjesztő portál a PLoS One tudományos lapban megjelent kutatásról. Az eredmény meglepetés. Mivel a biológusok és a part mentén élő őslakosok is úgy tudták, 1975 előtt nem élt vadjuh a szigeten. Ekkor telepítettek be 16 nőstényt és négy kost, hogy biztonságos körülmények között tenyésszék őket, mivel a szárazföldön számukat a vadászat megtizedelte.

Benjamin Wilder, a riverside-i Kalifornita Egyetem PhD-hallgatója elmondta: a betelepítés sikerét előre jelezte, hogy a szigeten nem voltak ragadozók, sem házi juhok, sem az általuk terjesztett betegségek. És az ember sem zavarta a vadjuhot. Az 1990-es évek közepére a populáció már stabilan ötszáz állatot számlált.

A véletlen vezette Wildert 2012 tavaszán egy 1500-1600 éves, megkövült vizelettel borított trágyafolt felfedezéséhez

a sziget hegységének egyik kis barlangjában. Jim Mead, a Tennessee Egyetem paleontológusa trágyaminták összehasonlításával megállapította, kanadai vadjuh látogatta hajdan az ősi illemhelyet. A megállapítást megerősítették az Oregoni Egyetem genetikusai, akik az ürülékből mitokondriális DNS-t vontak ki, és elemezték azt. A kapott genetikai térkép erősen különbözött az akkoriban esetleg ott élő nagy növényevőkétől. De az újonnan betelepített vadjuhokéval sem volt azonos, tehát nem ők, hanem egykori őseik jártak a barlangba üríteni.Previous Petra csillagászati naptár is volt
Next Új észlelés az ősrobbanás utáni inflációval kapcsolatban

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × három =