Egyre több kutatási publikáció tekinthető meg szabadon


Kutatók - Egyre több kutatási publikáció tekinthető meg szabadon
Olvasási idő: 2 perc

Világszerte egyre több kutatási anyagot tesznek szabadon hozzáférhetővé a kutatók az érdeklődők számára.

Ez hatékonyabbá teheti a tudományos és innovációs tevékenységeket – mutatott rá a publikált tudományos dokumentumok nyílt hozzáférését vizsgáló, szerdán közzétett tanulmány. Az Európai Bizottság támogatásával készült új kutatás szerint a 2011-ben publikált tudományos dokumentumok már mintegy 50 százaléka ingyenesen rendelkezésre áll. Ez arra utal, hogy hamarosan áttörés történik a nyílt hozzáférés terén. A tanulmány becslése szerint a 2004 és 2011 között világszerte publikált, tudományos szakértők által felülvizsgált cikkek több mint 40 százaléka már nyilvános formában online elérhető. Ezt az információt adta hírül az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének közleménye.

A tanulmány 22 szakterületen vizsgálja, hogy az akadémiai kiadványok mennyire állnak rendelkezésre az Európai Kutatási Térségben, Brazíliában, Kanadában, Japánban és az Amerikai Egyesült Államokban.

Az általános tudomány és technológia, a biogyógyászati kutatás, a biológia, a matematika és statisztika területén megjelentetett publikáció többsége szabadon rendelkezésre áll. A nyílt hozzáférés korlátozása a társadalomtudományok, a humán kutatás, az alkalmazott és műszaki tudományok és a technológia területén tapasztalható leginkább.

Az Európai Bizottság egy nemrégiben kiadott közleménye a nyílt hozzáférést a tudás áramlását javító kulcsfontosságú eszközként határozta meg. A nyílt hozzáférés biztosítása ezért követelmény lesz a „Horizont 2020”, a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós kutatási és innovációs keretprogram támogatásával készülő összes tudományos publikáció esetében.

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős uniós biztos hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság a saját kutatási eredményei esetében is támogatja a nyílt hozzáférést Európában:

„Egy európai adófizető ne fizessen kétszer a közfinanszírozásból végzett kutatásért”.

A 28 uniós országra, valamint Svájcra, Liechtensteinre, Izlandra, Norvégiára kiterjedő tanulmányt a Science-Metrix elnevezésű kutatási értékelő tanácsadó készítette. A kutatás kiterjedt még Törökországra, Macedóniára, Izraelre, Brazíliára, Kanadára, Japánra és az Amerikai Egyesült Államokra is. Ugyanez a csoport két másik jelentést is kiadott szerdán. Melyek a nyílt hozzáférésre irányuló szakpolitikai intézkedéseket és a nyílt adathozzáférés kérdéskörét vizsgálják.Previous Mount Kaputar rózsaszín csigái
Next Google - Hátizsákos és biciklis képkészítés

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 + 16 =