Mount Kaputar rózsaszín csigái


Az ausztráliai Mount Kaputar hatalmas rózsaszín meztelen csigái
Olvasási idő: < 1 perc

Az elszigetelt ausztrál hegycsúcs (Mount Kaputar) alpesi erdejeiben található hatalmas, foszforeszkáló rózsaszín meztelen csigák 20 cm hosszúságúra nőnek,

és csak esős éjszakákon másznak elő rejtekhelyeikről, hogy leegyék a fákról a penészt és a mohát. Ám, az ilyen jószágok nem csak növényeken élhetnek. A tudományos nevén Triboniophorus aff. graeffei egy húsevő szárazföldi rózsaszín csiga. Ami a hegycsúcson kalandozva, kannibál módjára más növényevő csigákat keres magának táplálékul. A Triboniophorus aff. graeffei igazából csak egyike a három kannibál csigafajtának, amik Mount Kaputar rózsaszín csigái néven híresültek el és a hegyen laknak. Ezek a falánk kis élőlények az erdő talaján addig keresgélnek, míg rá nem találnak egy másik csiga nyálkavonalára, amit azután levadásznak és felfalnak.

A helybéliek (Mount Kaputar National Park, Kaputar, Új-Dél-Wales, Ausztrália) régóta beszámolnak arról, hogy nagy esőzések után látják a bizarr rózsaszín meztelen csigákat a környéken, de a kutatók csak a közelmúltban erősítették meg a csigák létezését. Michael Murphy, a Nemzeti Park és Vadvilág Szolgálat munkatársa az Ausztrál Tévétársaságnak adott interjújában azt mondta:

„Egy szép reggelen körbesétálva csigák százait láthatod, de csak azon az egy bizonyos területen.”

A Mount Kaputar nyirkos esőerdeinek különleges ökoszisztémája van.

Ez az alpesi erdővel borított piciny sziget csupán körülbelül 10 négyzetkilométer. De telis-tele van olyan élő szervezetekkel, melyeket sehol másutt nem találunk meg a világban.

A tudósok úgy hiszik, ez a terület az elmúlt kor ereklyéje. Amikor még Ausztrália keleti felének nagy részét nyirkos esőerdő borította, és hogy talán hosszú időre eltűnt volna, ha egy vulkán ki nem tör Mount Kaputarban körülbelül 17 millió évvel ezelőtt. A vulkánkitörés egy olyan magasban lévő menedéket eredményezett. Ahol gerinctelenek, és növény fajok – melyek év milliókon keresztül el voltak szigetelve -, Ausztrália kiszáradása, és az esőerdők visszahúzódása után is, még mindig élhetnek, mint a hegycsúcs rózsaszín csigái.Previous Halott csillagok összeütközéséből származhat az arany
Next Egyre több kutatási publikáció tekinthető meg szabadon

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc + 14 =