Magyar kultúra napja programok – Néprajzi Múzeum


Magyar kultúra napja programok – Néprajzi Múzeum
Olvasási idő: 2 perc

Minden év január 22-én a magyar kultúra napját ünnepeljük 1989 óta.

Tesszük mindezt annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Ebből az alkalomból és a Magyar kultúra napja apropóján sok intézmény kínál érdekes programot.

Köztük a Néprajzi Múzeum is, amely 2024. január 21-én, valamint az azt megelőző és követő napokban különleges programokkal várja látogatóit. A családok január 21-én vasárnap délelőtt képregénybe gombolhatják magukat a Méta Matinén az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című kiállítás helyszíneinek és szereplőinek segítségével.

Tudja, hogyan kerültek vissza a hatalmas ezüstgombok a cigánybíró mellényére? Átélte már, hogy elvesztett valamit, de aztán megkerült? Írjon és rajzoljon, folytassa a történeteket az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című kiállítás helyszíneinek és szereplőinek segítségével! Ragasszon, tépjen, illesszen bele egy hiányzó szálat a képregényébe és váljon a saját története szereplőjévé! 

Családi foglalkozás az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című kiállításhoz kapcsolódóan 

Időpont: 2024. január 21. 10:30 Jegyár: 500 Ft/fő   

Jelentkezés: muzeumpedagogia@neprajz.hu

 

Délután ugyanehhez – a február 4-én záródó – kiállításhoz tárlatvezetés és pódiumbeszélgetés kapcsolódik

Roby Lakatossal, Lisztes Jenővel, Szomora Zsolttal a kávéházi cigányzenei kultúráról, mint nemzeti örökségről.

A kultúra szerves részének tekintett cigányzenét és -muzsikusokat állítják az esemény középpontjába. Bár Erdős Kamill céltudatosan nem kutatta, ez a téma barátságai-barátai révén érintőlegesen megjelenik a kiállításban. A kiállítás kurátora, Schleicher Vera által vezetett tematikus tárlatvezetés és a dr. Gulyás Klára vezette pódiumbeszélgetés egyaránt a kávéházi cigányzenei kultúra múltjára és jelenére fókuszál, amelyre meghívott vendégeink (Roby Lakatos, Lisztes Jenő, Szomora Zsolt) saját elbeszélései, személyes és szakmai életútjuk állomásai artikulálásával kapunk választ, mélyebb betekintést.

Időpont: 2024. január 21. 15:00 Belépő: 500 Ft/fő

 

Január 23-án a török hódoltság korának kerámiaművészete kerül fókuszba.

A magyar népművészet kezdetét a 19. század második felében teljesedett ki abban a színes, változatos gazdagságban, amelyet jól ismerünk. Hogyan kezdődött? Meddig nyúlnak vissza a gyökerei? A 19. század előtti korból kevés ép edény maradt ránk, a kerámiatörténet két évszázadát a néhány évtizede megszületett újkoros régészet fogja feltárni.  Mit tudunk eddig? A 16-18. századi hódoltsági kerámiatörténet történetét, elsősorban északkelet-magyarországi emlékeit mutatja be az előadás.

Időpont: 2024. január 23. 17:00

 

Kitekintés a Magyar kultúra napja alkalmából – Kurátori tárlatvezetés A koreai stílus c. kiállításban

Hogyan ragadható meg egy nagyváros stílusa és annak történelmi gyökerei? Mi teszi Szöult egyedivé? A Szöul Történeti Múzeum arra tesz kísérletet a budapesti időszaki kiállításban, hogy mindezt a hagyományos koreai öltözék és lakás múzeumi gyűjteményben őrzött tárgyain keresztül válaszolja meg.

Időpont: 2024. január 24. 16:30Previous 100 éves a szegedi egyetemi földtudományi oktatás
Next Kifizetődő szakmák és munkakörök vidéken is – állás Pécs környékén

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 − kettő =