Kifizetődő szakmák és munkakörök vidéken is – állás Pécs környékén


Kifizetődő szakmák és munkakörök vidéken is – állás Pécs környékén
Olvasási idő: 3 perc

A hazai álláslehetőségek területi különbségei talán mindenki számára egyértelműek, az azonban kevésbé, hogy bizonyos szakmák és munkakörök esetében ez egyáltalán nem létező jelenség. A megfelelő szakemberekre ugyanis vidéken is szükség van.

A szakma becsülete

Az utóbbi évtizedekben egyértelmű tendenciává vált, hogy a diákok többségét a felsőoktatási intézmények és a diplomaszerzés felé terelik. Ez pedig együtt járt a szakmai képzések presztízsének leépítésével is. Így fordulhatott elő, hogy megfelelő utánpótlás hiányában különféle hiányszakmák kezdtek kialakulni a piacon, ami kapóra jött azok számára, akik ezeken a területeken is otthonosan mozogtak. De az országos lefedettség nem volt megoldott.

Az utóbbi években azonban újra kezd visszaállni a szakmunkák korábbi megbecsültsége. Szép lassan mindenki felismerte, hogy a szakemberek megfelelő képzése nélkül vagy hiány lép fel, vagy a kivitelezési munkák minősége csorbul. Arról nem is beszélve, hogy a létszámhiány miatt a munkák kivitelezési ideje is hosszabbodik, komplett folyamatok lassulnak le, feladatok torlódnak fel az említett problémák miatt.

Napjainkban szerencsére már újra sok kiváló szakemberrel találkozhatunk a munkaerőpiacon és úgy tűnik, a fiatalabb generációk közül is sokan a szakmai pályákat választják. Sőt, az sem ritka, hogy valaki már idősebb fejjel vált szakmát, hiszen jövedelmezőbbnek gondolja a szakmunkákban rejlő lehetőségeket. Ha valaki akár alkalmazottként, akár vállalkozóként ezen a területen dolgozik, szinte biztos lehet benne, hogy bárhol az országban talál munkát. Így egy munka Pécs környékén is könnyen elnyerhető.

Kedvező vidéki lehetőségek

Hazánkban egyértelmű a munkaerőpiaci egyenetlenség. Míg a főváros és környéke kifogyhatatlan tárházzal rendelkezik a lehetőségekből, addig vidéken sok helyen egyértelmű munkahelyhiánnyal küzdenek. Napjainkban ez könnyebben áthidalható a különféle online megoldások és távmunkák segítségével, ám az alapvető problémákat ez nem oldja meg. A Dunántúl azonban valamivel szerencsésebb helyzetben van, mert sok állás érhető el Pécs városában is.

A szakmunkákkal kapcsolatban mégis bátran állíthatjuk, hogy a lefedettség országos.

Ez annyit tesz, hogy ha valaki egy adott szakterületen akar és tud is dolgozni, azt vidéken is bárhol megteheti. Igaz, ezek a munkák általában nem egyetlen helyhez kötődnek és sok ingázással járnak. Ez azonban a munkavállalók érdekében is áll, hiszen az esetek túlnyomó részében nekik kell a feladathoz menniük és nem fordítva. Ettől függetlenül a mennyiségi és minőségi munka is garantált.

Természetesen egy szakmunkás állás Pécs környékén is abszolút kifizetődő lehet. Ma már kevesebb konkrét hiányszakma van, de még mindig találni olyanokat, melyekben kevesebb valóban hozzáértő szakember dolgozik. Adott esetben érdemes lehet ezekre a szakmákra koncentrálni és azon melegében piacot szerezni magunknak, ahogy lehetőség kínálkozik. Ilyen lehetőséget kínál például egy hegesztő állás is, amellyel akár a határon túl is boldogulhatunk.

Kifizetődő szakmák és munkakörök vidéken is – állás Pécs környékén - hegesztő állás

Flexibilis opciók

Ha a szakmunkák esetében elmondhattuk azt, hogy az országban bárhol mutatkozik igény rájuk, egy hegesztő állás kapcsán azt is bátran állíthatjuk, hogy külföldön is sok lehetőség kínálkozik. Ez több szakmára is igaz. Ám tény, hogy a hegesztéssel foglalkozó szakemberek külföldön egészen magas bérekért dolgozhatnak. Így például egy ilyen állás Pécs környékén, a kellőképpen mobilis szakemberek számára, akár külföldi munkát is jelenthet, hiszen közel a határ.

Azt nem állíthatjuk, hogy az ilyen hivatást választók élete csupa játék és mese, hiszen a boldoguláshoz sok munka és elhivatottság szükségeltetik. Bár vállalkozóként az időbeosztás rugalmas lehet, de a felelősség is nagyobb, hiszen nincs senki más, aki helyettünk elvégezze a munkát. Ráadásul minden egyes megbízást saját hatáskörön belül kell elvégeznünk, nincs kibúvó. De, aki erre adja a fejét, emellett köteleződik el, az valószínűleg az előnyök mellett, ezzel tisztában is van.

Egy szakmunkás állás Pécs környékén is ugyanolyan, mint bárhol máshol, a lényeg pedig minden esetben a precíz és kifogástalan munkavégzés és eredmény. Jelenleg úgy tűnik, hogy a szakmunkás képzések és szakmák presztízse visszanyerte régi fényét, ám ennek konzerválása elsősorban a szakemberek feladata. Ha így folytatódnak a tendenciák, a munkaerőpiacon tapasztalható hiányok eltűnnek és az ország bármely pontján megbízható szakemberi garnitúrából válogathat majd mindenki.Previous Magyar kultúra napja programok – Néprajzi Múzeum
Next BRESZT-OD-300 – Negyedik generációs ólomhűtésű reaktor

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 5 =