A krónikus fájdalom és a glutamátfogyasztás kapcsolata


Egy Kelet-Kenyában végzett kísérleti tanulmány azt mutatja, hogy a krónikus fájdalom és a glutamátfogyasztás között szoros kapcsolat van.
Olvasási idő: 2 perc

Egy Kelet-Kenyában végzett kísérleti tanulmány azt mutatja, hogy a krónikus fájdalom és a glutamát fogyasztása közötti szoros kapcsolat van.

A nátrium-glutamát (E621)az elmúlt évek egyik legtöbb vitát kiváltott ízfokozója. A glutaminsav elengedhetetlen a normál működésünkhöz, kell az agyunknak, az immunrendszerünknek, felhasználjuk az anyagcsere-folyamatainkhoz, szervezetünk maga is termeli. A glutaminsav keltette ízt nevezzük umaminak, az édes, a sós, a keserű és a savanyú mellett az ötödik alapíznek.

A fejlődő világban a krónikus fájdalom a leginkább zavaró egészségügyi problémák közé tartozik. A legtöbb kutatás azt sugallja, hogy a fájdalom előfordulása hasonló az Egyesült Államokban és más fejlett országokban.

A kutatás eredménye egyszerűen foglalható össze, amikor a vizsgálat résztvevői csökkentették a nátrium-glutamát mennyiségét az étrendjükben a tüneteik javultak. Kathleen Holton, az Amerikai Egyetem egészségügyi tudományok adjunktusa szerint a kenyai kutatás összhangban van azzal, amit megfigyeltek a krónikus fájdalomkutatásban az Egyesült Államokban. A kísérleti tanulmány arra utal, hogy nagyszabású klinikai vizsgálatra van szükség, mivel az étrendváltozás a fejlődő országok számára hatékony alacsony költségű kezelési lehetőség lehet.

Amint a kutatók tanulmányozzák a glutamátot, megismerik, hogyan működik a kémia az emberi agyban és a testben. A glutamát egy aminosav, amely a szervezetben izgató hatású idegi ingerület átvivő anyagként is funkcionál, de előanyaga a glutationnak is, ami a szervezet egyik fontos antioxidánsa.  Egyes kutatások azt mutatták, hogy a glutamát fokozott fogyasztása erősíti a krónikus fájdalom tüneteit.

A glutamát természetesen előforduló vegyi anyag bizonyos ételekben, például szójaszósz és parmezán, de általában élelmiszer-adalékként jelenik meg. Az USA-ban a glutamátot sok élelmiszertermékhez adják, és számos név alatt találhatók, ideértve a „mononátrium-glutamátot”, „hidrolizált fehérjét”, „protein izolátumot”, „fehérjeextraktumot”. Kenyában az emberek glutamátnak való kitettsége csak néhány élelmiszerből áll. De a legnagyobb expozíció egy olyan kevert fűszer, amelyet sokan tipikusan a napi főzéshez használnak.

A kenyai tanulmányban a cél annak megvizsgálása volt, hogy az étrendi beavatkozás képes-e vagy sem a fájdalom enyhítésére. 

Mintegy 30 résztvevő esetében a kutatók tesztelték a nátrium-glutamát eltávolításának hatását, növelve a vízbevitelt vagy mindkettő kombinációját. A vizsgálatban résztvevők legalább három hónapig vagy legalább három testrészükben tapasztaltak krónikus fájdalmat. A legtöbben valamilyen neurológiai tünetben is szenvedtek, beleértve a fejfájást vagy a migrént, a krónikus fáradtságot, a kognitív diszfunkciót és az alvászavart.

A résztvevőket négy csoportra osztották. Azok, akik a fűszer mixet általában fogyasztották azoknak hasonló kevert fűszert adtak, amely nem tartalmazott nátrium-glutamátot. Azok, akik alacsony vízfogyasztásról számoltak be és mellette nátrium-glutamátot is fogyasztottak, növelték a vízfogyasztást napi nyolc pohárral. A harmadik csoport az alacsony vízfogyasztásúak voltak, akik szintén fogyasztottak nátrium-glutamátot, de ők víz és a helyettesítő fűszert is kaptak. A kontrollcsoport nem volt kitéve nátrium-glutamátnak, de kapott paracetamolt. Az a csoport, amely eltávolította a nátrium-glutamátot az étrendjéből és több vizet fogyasztott, szignifikáns javulást mutatott a tüneteiben, ugyanúgy, mint a paracetamolt szedők.

 Previous A takarításmánia árt a tüdőnek
Next Több mint 100 000 orángután pusztult el

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 3 =