A crash-diéta árthat a szívműködésnek


crash-diéta
Olvasási idő: 2 perc

A crash-diéta a szívműködés átmeneti romlását okozhatja, az új kutatások szerint. 

A szívbetegségben szenvedő betegeknek egyébként is orvosi tanácsot kell kérnie, mielőtt egy nagyon alacsony kalóriatartalmú étrendet alkalmaznának. De ez a típusú étrend vagy divatos nevükön az úgynevezett étkezés-helyettesítési programok, egyre inkább divatossá váltak az elmúlt években. Dr Jennifer Rayner, az Oxfordi Egyetem kutatója szerint ezek a diéták nagyon alacsony kalóriatartalmúak (napi 600-800 kcal), és hatékonyak lehetnek a testsúlycsökkentés, a vérnyomás csökkentés és a cukorbetegség visszafordításakor, de a szívre gyakorolt ​​hatásait eddig nem tanulmányozták.

Ez a mostani vizsgálat a mágneses rezonancia képalkotást (MRI) használta fel arra, hogy megvizsgálja a nagyon alacsony kalóriatartalmú diéta szívműködésre gyakorolt ​​hatását és a zsír eloszlását a hasban, a májban és a szívizomban.

A vizsgálatban 21 elhízott önkéntes vett részt. Az átlagéletkor 52 év volt, az átlagos testtömegindex (BMI) 37 kg/m2 volt. A résztvevők nyolc hétig nagyon alacsony kalóriatartalmú diétát fogyasztottak napi 600-800 kcal mennyiségben. Az MRI-t a vizsgálat kezdetén és egy, illetve nyolc hét elteltével végezték el.

Egy hét múlva az összes testzsír, a zsigeri zsír és a májzsír is átlagosan 6, 11, illetve 42%-os csökkenést mutatott. Ezt az inzulinrezisztencia, az összesített koleszterinszint, a trigliceridek, a glükóz és a vérnyomás jelentős javulása kísérte. Azonban egy hét elteltével a szívzsír-tartalom 44%-kal emelkedett, ami összefüggésbe hozható a szívműködés romlásával, beleértve a szív vérellátási képességét.

Nyolc héten keresztül a szívzsír-tartalom és -funkció javult és minden egyéb mérés, beleértve a testzsírt és a koleszterint is, tovább javult. Dr. Rayner szerint az alacsony kalóriatartalmú étrendet érintő anyagcsere-javítások, például a májzsír csökkentése és a cukorbetegség visszafordítása várhatóan javítják a szívműködést, a szívműködés azonban az első héten rosszabbodott, mielőtt javulni kezdett volna.

A kalória hirtelen csökkenése miatt a test különböző részeiből a vérbe jut a zsír, és azt a szívizom felveszi.

A szívizom előnyben részesíti a zsír vagy a cukor tüzelőanyagként történő kiválasztását. Az akut periódus után, amikor a szervezet a drámai kalóriatartalomhoz igazodik, a szív zsírtartalma és funkciója javult.

További kutatásra van szükség ahhoz, hogy felfedezzék a szívműködés akut csökkenésének hatását. A meglévő szívproblémákban szenvedőknél súlyosbíthatja az állapotukat – például súlyosbító szívelégtelenségeket okozó tüneteket, mint például a légszomjat vagy az aritmiák kockázatának növelését okozzák. Éppen ezért a kutatók azt javasolják, hogy ha valakinek szívproblémái vannak, ellenőriztesse orvosával az állapotát, mielőtt egy nagyon alacsony kalóriatartalmú diétát vagy böjtöt kezdene, mielőtt szívproblémákkal szembesülne.Previous Számítógéppel azonosítható a dallam az agyban
Next Az étkezési QR-kód lehet a jövő gyógyszerén

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz − 8 =