Az év hala a balin


Az elmúlt évek legszorosabb versenyében a balin (Leuciscus aspius) kapta a legtöbb szavazatot a Magyar Haltani Társaság hagyományosan meghirdetett és szilveszter éjjel lezárult év hala közönségszavazásán. 
Olvasási idő: 2 perc

Az elmúlt évek legszorosabb versenyében a balin (Leuciscus aspius) kapta a legtöbb szavazatot a Magyar Haltani Társaság hagyományosan meghirdetett és szilveszter éjjel lezárult év hala közönségszavazásán. 

Harka Ákos, Magyar Haltani Társaság elnökének tájékoztatása szerint a 2010 óta minden évben megtartott verseny idei fordulóját 2017 őszén hirdette meg a társaság. Az internetes szavazáson ezúttal 5771-en adták le voksukat a három jelöltre, ennek végeredményeként 38 százalékos támogatottsággal diadalmaskodott a balin, 33 százalékkal második helyen végzett a domolykó (Leuciscus cephalus) és 29 százaléknyi szavazatot kapott a kövicsík (Barbatula barbatula).

A balin vagy másik nevén a ragadozó őn, egy Magyarországon őshonos faj.

Egyedei szép formájú, nyúlánk, mérsékelten magas, oldalról lapított testű apró, ezüstszín pikkelyekkel borított halak. Bár fogai nincsenek, mégis a ragadozók közé tartozik. Menekülő zsákmányuk megragadását gyorsaságuk mellett kissé fölfelé hajló alsó állkapcsuk segíti. A balin úszóinak alakja és elhelyezkedése szabályos, a mélyen bemetszett farokúszó szürkés, az alsók vörhenyesek. Nagyra növő fajról van szó, melynek hazánkban horgászbottal eddig kifogott (1991-ben) legnagyobb példánya 10,54 kiló volt. Itt jegyezzük meg, hogy a népnyelv számos néven emlegeti ezt a halat: baing, baksa, boin, bucükeszeg, csabak, fenékkeszeg, kapókeszeg, nagypénteki hal, nagy szélhal, nyílkeszeg, őn, őnborjú, őnkeszeg, pólind, szellőkeszeg, táncos őn, torzsáskeszeg, vadászkeszeg, vezérhal, villámkeszeg.

Főként a nagyobb folyók nyílt vizét kedveli, ahol kedvenc táplálékhala, a küsz is csapatokban jár. A kis folyóknak inkább csak az alsó, torkolathoz közeli szakaszán fordul elő. Jó alkalmazkodóképességét mutatja ugyanakkor, hogy bár a vízszennyezésre érzékeny, megél a nagyobb állóvizekben, sőt még a félsós tengeröblökben is. A balin az Európai Unió közösségi jelentőségű hala, a fennmaradását szolgáló, úgynevezett Natura 2000-es területek egyik jelölőfaja. Magyarországi állományai stabilak, ezért horgászata a szabályok betartása mellett engedélyezett. Általában kisebb csapatokban él a nyílt, növényzettől mentes helyeken, de kedveli a folyók lassú áramlású részeit, a tavakban pedig gyakran a mólók körül portyázik. Fő tápláléka a küsz. Ivarérettségét 3-4 éves korában éri el. Az ívás március végén kezdődik és május elejéig tart. Ekkor a hímek fején fehér nászkiütések figyelhetők meg, egyébként ekkor nagyobb csapatokban vonulnak megszokott ívóhelyük felé.

A korábbi években a nyúldomolykó, a kősüllő, a széles kárász, a menyhal, a magyar bucó, a kecsege, a compó, míg tavaly a harcsa érdemelte ki az év hala címet. Az eddigi gyakorlatot követve a mostani győztes sem kap aranyérmet, jutalma csupán annyi, hogy nagyobb figyelem övezi a tudományos kutatásban és az ismeretterjesztésben. Previous Brahms és a Magyar táncok plágium
Next Rejtett vízszennyeződések megfigyelésére alkalmas eszköz

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 + 5 =