SMR az USA nukleáris szabályozási hatóságának tervjóváhagyásával


SMR (kis moduláris nukleáris reaktor)az USA nukleáris szabályozási hatóságának tervjóváhagyásával
Olvasási idő: 3 perc

Sokan el sem tudják képzelni, mekkora versenyelőny az energia.

Az elkövetkező néhány évtizedben, a szakszavakat mellőzve, temérdek mennyiségű tiszta energiára lesz szüksége egy versenyképesen fejlődni vágyó országnak. Többen úgy gondolják, hogy, aki most nem lép az lemarad. A verseny kiélezett, a globális viszonyokat nézve egyelőre az oroszok vezetnek a Roszatom és az úszó atomerőmű jóvoltából. Vannak olyan nemzetek, ahol az igény, a vágy és a gondolat a kis moduláris reaktorok szükségességére már megfogalmazódott, de olyanok is vannak, ahol már terveznek. Tény, hogy a világ nagy nemzetei igyekeznek lépést tartani. Kanada, Anglia, Ausztrália és az Amerikai Egyesült Államok is komoly lépéseket tett. Nem csak azért, mert növekszik az emberiség energiaigénye, hanem azért is, mert a régi termelő kapacitásokat ki kell váltani. Az úgynevezett kis moduláris nukleáris reaktorok (SMR) kulcsfontosságúak lehetnek a villamosenergia-termelés szénmentesítéséhez és a kibocsátáscsökkentési célok eléréséhez.

Az amerikai NuScale Power, önmagához képest, történelmet írt.

A cég kis moduláris reaktora az első olyan reaktor, amely elnyerte az Amerikai Egyesült Államok nukleáris szabályozási hatóságának tervjóváhagyását. A szabályozási szempontból nagy jelentőségű jóváhagyás birtokában a NuScale megkezdte az SMR technológiájának ebben az évtizedben való piaci megjelentetését célzó munkát. A Design Certification Application (DCA) átvizsgálásának 6. szakaszával (ez az utolsó, végleges szakasz) a hatóság kiadta a végleges biztonsági értékelési jelentést (Final Safety Evaluation Report [FSER]). Ez azt jelenti, hogy a NuScale kis moduláris reaktorának terve, műszaki szempontból való átvizsgálása és a terv jóváhagyása megtörtént, az ügyfelek megkezdhetik a NuScale villamos erőművek tervezését, abban a biztos tudatban, hogy az NCR a biztonsági jellemzők áttekintése alapján jóváhagyta a NuScale terméktervét.

A nukleáris szabályozási hatóság tervjóváhagyás-kiadása nem csak a NuScale, hanem a teljes amerikai egyesült államokbeli atomenergia szektor számára mérföldkőnek számít. Fontos előrelépés a további, ezt követően megjelenő fejlett nukleáris technológiák szempontjából is. A jóváhagyás egyértelmű jele annak, hogy a NuScale és az Amerikai Egyesült Államok kezd öles léptekkel felzárkózni az SMR technológiák piaci bevezetése terén. John Hopkins, a NuScale elnök-vezérigazgatója nem hallgatta el a tényt, hogy a Kongresszus által az utóbbi néhány évben biztosított költségtámogatásnak köszönhetően a NuScale gyorsabb ütemben tudta lefolytatni az NRC tervezési tanúsítványának megszerzésére irányuló folyamatot. A DOE SMR Programját kifejezetten ezzel a céllal hozták létre. Cégük sikerét nagy mértékben elősegítette a Kongresszustól kapott hatékony, kétpárti támogatás.

A nukleáris szabályozási hatóság a tervjóváhagyási kérelem vizsgálatát 2016 decemberében fejezte be.

A jóváhagyást 2017 márciusában adták ki. Az átvizsgálási folyamat során bebizonyosodott, hogy a NuScale SMR terve nem megvalósíthatatlanul összetett. Valamint az is, hogy a vállalat nagy alapossággal elkészített kérelmet nyújtott be. Az átvizsgálás első, nagyon szigorú szakaszában, 115 000 órán át vizsgálták a DCA-ban közölt adatokat. Bár az NRC más tervjóváhagyási kérelmekhez képest jóval kevesebb kiegészítő információ benyújtása iránti kérést intézett a terv benyújtójához. A NuScale a Fluor támogatásával több mint 500 millió USA dollárt és több mint 2 millió munkaórát fordított a DCA elkészítéséhez szükséges információk összeállítására. A vállalat a 12 000 oldalt meghaladó terjedelmű DCA mellett benyújtott 14 különálló témajelentést (Topical Report) is. Ezek összesen mintegy 2 millió oldalnyi kiegészítő információt biztosítottak az NRC vizsgálatai céljára.

A NuScale feszített tempóban dolgozik az SMR technológia piaci bevezetésén,

ideértve az ellátói lánc kialakítását, a szabvány erőművi tervek kidolgozását, az erőművi kiszállítási tevékenységek tervezését és az erőmű indítási és üzembe helyezési terveit. A vállalat egyre több megkeresést kap hazai és nemzetközi ügyfelektől, akik a NuScale erőművét hosszú távú megoldásnak tekintik a különféle alkalmazások energiaigényének megbízható, biztonságos, megengedhető árú és működtetési szempontból rugalmas, karbonmentes kielégítésére. A tájékoztatás szerint a NuScale már több szerződést is aláírt amerikai egyesült államokbeli, kanadai, romániai, cseh köztársaságbeli és jordániai szervezetekkel. 

A NuScale Power által kifejlesztett új moduláris, könnyűvizes atomreaktor alkalmas az áramfejlesztésre, távfűtéshez, sótalanításhoz és egyéb hőfelhasználó ipari alkalmazásokhoz szükséges energia biztosítására. A mostani áttörést képviselő kis moduláris reaktor magában foglal egy teljes mértékben gyári előállítású energiaellátó modult, a NuScale Power Module™-t. Ez a nyomottvizes reaktortechnológia biztonságosabb, kisebb és skálázható verziójának alkalmazásával 60 MW elektromos energia előállítására képes. A skálázhatósága miatt egy erőműben akár 12 egyedi energiaellátó modul is üzemelhet, karbonsemleges energiát biztosítva. A gigawattos méretű atomerőművek létrehozásához szükséges pénzügyi ráfordításnál jóval alacsonyabb költségű megoldást kínálva.Previous „Vigyázat, csalok!” – Rodolfo kiállítás nyílik Pécsett
Next Rekord mennyiségű hulladékot gyűjtött az I. Bodrogi PET Kupa

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy + tizennyolc =