A NuScale Power Module™ áramtermelési kimeneti teljesítménye 77 MWe-re növelhető


A NuScale Power Module™ áramtermelési kimeneti teljesítménye 77 MWe-re növelhető
Olvasási idő: 2 perc

A NuScale Power hírt adott a NuScale Power Module™ kimeneti teljesítményének további 25 százalékkal való növeléséről és újabb erőművi megoldások kidolgozásáról.

A legfrissebb elemzések alapján a NuScale Power Module™ áramtermelési kimeneti teljesítménye 77 MWe-re növelhető. A közlemény szerint további értékelemzés céljából, fejlett tesztelő és modellező eszközök használatával végzett vizsgálatok eredménye szerint a NuScale Power Module™ (NPM) elnevezésű energiaellátó modul képes modulonként 25 százalékkal több elektromos energiát biztosítani. Ennek eredményeként a zászlóshajónak számító, 12 modult magában foglaló erőműve számára a modulok összesen 924 MWe elektromos energiát képesek előállítani. Ugyanakkor mostantól a cég erőművi megoldásai közt szerepelnek újabb, kisebb méretű, négymodulos (körülbelül 308 MWe teljesítményű) és hatmodulos (körülbelül 462 MWe) erőművek is.

A NuScale 12 modulos, kis moduláris reaktora (small modular reactor [SMR]) elektromosenergia-termelési kapacitásának további 25 százalékkal való növelése kilowattnyi energiatermelésre vetítve a várható 3600 USA dollárról körülbelül 2850 USA dollár csökkenti a létesítmény úgynevezett „egynapos tőkeköltségét” (overnight capital cost). Ez az a beruházási költség, amely a jelenlegi árakkal kalkulálva az erőmű felépítéséhez szükséges. Továbbá a skálázható, 12 modult hasznosító erőmű teljesítménye így már megközelíti azt a szintet, amellyel versenybe léphet a gigawatt kapacitású erőművek piacán is.

A megnövekedett villamosenergia-kimenetet az NPM technológia lényeges módosítása nélkül sikerült elérni.

A kisebb erőművi megoldások több választási lehetőséget biztosítanak a méret, a termelt energiamennyiség, a működési rugalmasság és a költségvonzat terén. Ugyanakkor energialábnyomuk és innovációs költségeik is kisebbek. Kifejlesztőjük igyekezett leegyszerűsíteni az építési folyamatokat, csökkenteni az építés időtartamát és mérsékelni a kiadásokat. Ez az új megoldás lehetővé teszi olyan ügyféligények szélesebb körének kielégítését. Ilyenek a kisebb méretű villamosenergia-hálózattal rendelkező ügyfelek, mint például szigetországok, félreeső területeken lévő közösségek, ipari és kormányzati létesítmények. Továbbá támogatni tudják ügyfeleiket abban, hogy teljesítsék a levegőtisztasággal kapcsolatos kötelezettségeiket.

Az atomerőművek maximális üzemi reaktorteljesítményének növelésére vonatkozó szabályozó hatósági jóváhagyási folyamat során felminősítésre kerül az adott erőmű kapacitása. A teljesítményfokozást az Amerikai Egyesült Államok nukleáris szabályozási hatósága (U.S. Nuclear Regulatory Commission [NRC]) a NuScale által a tervek szerint 2022-ben benyújtandó szabvány tervjóváhagyási (Standard Design Approval [SDA]) kérelem vizsgálata során fogja áttekinteni.

A NuScale ebbe a kategóriába tartozó első új termékei négy- és hatmodulos erőművek lesznek, bár egyéb konfigurációk is lehetségesek. A tervek szerint az első modult már 2027-ben le tudják majd szállítani a megrendelőnek.Previous Mit hozhat a jövő?
Next Szöveges feladat megoldása egyenlettel kezdőknek 3

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 − 6 =