Nukleáris világtérkép, avagy atom a világban


Nukleáris világtérkép, avagy atom a világban
Olvasási idő: 2 perc

Tudtad-e, hogy a NucNet és a Svájci Nukleáris Fórum (Nuklearforum Schweiz) készített egy Nuclearplanet nevű weboldalt, amely a világ nukleáris térképének továbbfejlesztett változata?

A NucNet site-on belül található interaktív nukleáris világtérkép bemutatja az összes polgári atomerőművet és radioaktív hulladéktárolót egy térképes kereső segítségével. Ha rákeresünk az egyes országokra, akkor a térkép piktogramokkal mutatja az atomerőmű vagy a radioaktív hulladéktároló helyét, továbbá elolvashatjuk az egyes helyszínekre vonatkozó kulcsinformációkat is. Az oldal eléggé naprakésznek látszik atomenergia kérdésben, és már Paks II-vel kapcsolatban is hozza a legfontosabb adatokat, mely angol, francia és német nyelven érhető el.

Paks II-vel kapcsolatban látható, hogy VVER-1200/V-527 (MIR-1200) típusú atomerőművi blokk épül majd.

Aki többet szeretne tudni erről, annak elmondjuk, hogy e típus legfőbb jellemzője a biztonság maximalizálása. Ennek érdekében optimálisan alkalmazza a már korábban is bevált aktív és az alapvető fizikai törvényszerűségeken alapuló passzív biztonságvédelmi-rendszereket. A passzív rendszerek előnye, hogy villamosenergia-betáplálás és emberi beavatkozás nélkül is tudnak kezelni egy üzemzavari helyzetet. Ráadásul 72 órán keresztül képesek lennének egy ilyen helyzetben ellátni a blokk hűtését. Ez a blokktípus a külső veszélyek (hurrikán, hó- és jégterhelés, külső robbanás, földrengés vagy repülőgép-rázuhanás) ellen is védett. A reaktort kettős falú, hermetikus konténment védi a külső hatásoktól. Az ilyen típusú blokk rendelkezik egy úgynevezett zónaolvadék-csapdával is, amelynek innovatív műszaki megoldása biztosítja egy súlyos baleseti helyzetben a zónaolvadék felfogását. Szerencsére ez egy hipotetikus, rendkívül kis valószínűségű esemény. De az oroszok úgy gondolják, jobb félni, mint ijedezni. Egyébként a típus garantált üzemideje legalább 60 év.

A nukleáris világtérkép karbantartása és frissítése a NucNettel együttműködő Svájci Nukleáris Fórum, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, az IAEA Atomreaktor Információs Rendszere (PRIS), a radioaktív hulladékok elhelyezésével foglalkozó svájci NAGRA, illetve más elsődleges forrásokból származó adatok alapján történik. Elsősorban azért, mert atomerőmű-kérdésekben a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (IAEA) tartják mértékadónak. Magyarország is IAEA tag.

A hosszú távú energiaellátási stratégia a fenntartható fejlődés stratégiájának egyik alapvető eleme, megköveteli a kiegyensúlyozott energiaforrás-struktúra kialakítását. Ez befolyásolja és szolgálja a nemzetgazdaság versenyképességét és az ellátásbiztonságot.Previous Prosztatarák: sokszor túl késői a felismerés
Next A stroke tünetei – nehéz felismerni

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × négy =