A dohányzás hozzájárulhat a hallás károsodásához


A dohányzás hozzájárulhat a hallás károsodásához - TUDOMÁNYPLÁZA
Olvasási idő: 2 perc

Azt, hogy a dohányzás ártalmas az egészségre ma már szinte senki nem vitatja.

Egy új japán tanulmány szerint, amely 50 195, 20-64 éves ember egészségét követte nyomon 8 éven keresztül, a dohányzóknál akár 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki halláskárosodás azokkal szemben, akik soha nem füstöltek. A tanulmányra vonatkozó adatokat a Japánban rendszeresen elvégzett éves egészségügyi ellenőrzésekből vették, és mind a magas frekvenciájú hallásra (valaki beszélt velünk), mind az alacsony frekvenciájú hallásra (egy autó zaja) kiterjedtek.

Azoknál, akik naponta 10 cigarettát szívtak el, 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki a magas frekvenciájú halláskárosodás, és 10 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki az alacsony frekvenciájú halláskárosodás. A napi 11-20 cigaretta esetében ezek a számok 60, illetve 20 százalékra emelkedtek. A napi több mint 20 cigaretta esetében a kockázatok tovább emelkedtek, a magas frekvenciájú hallás 70 százalékára, a kis frekvenciájú hallásra pedig 40 százalék.

Azt, hogy a dohányzás ártalmas az egészségre ma már szinte senki nem vitatja.A kutatók szerint ezek a statisztikák azt sugallják, hogy a dohányzás és a halláskárosodás ok-okozati összefüggésben állhat egymással, de ennek a kapcsolatnak a bizonyítására további tanulmányokra van szükség. Ezt a kapcsolatot korábban már többen felvetették, de eddig nem voltak meggyőző és átfogó bizonyítékok, mert a korábbi tanulmányok kisebb mintaméreteket alkalmaztak, vagy az önmegfigyelésre támaszkodtak a halláskárosodás meghatározása terén, ami nem olyan megbízható, mint egy klinikai vizsgálat. Bár a kutatók e tanulmány kapcsán is jeleztek hiányossági korlátokat (az alanyok önállóan jelentették dohányzási szokásaikat, munkahelyi zajkibocsátásra vonatkozó adatok nem álltak rendelkezésre valamennyi résztvevő számára), még így is erős az eredményeket felmutató kapcsolat, különösen a halláskárosodás kockázata és a naponta füstölt cigaretták száma között.

Amit még mindig nem tudunk biztosan, az az, hogy miért van ez így. 

Az egyik lehetséges ok, hogy a cigarettafüstben lévő toxinok károsíthatják a belső fület; egy másik ötlet az, hogy a nikotin és a széndioxid csökkentik a vér oxigéntartalmát, ami károsítja fülünk működését.

Jó hír a leszokóban lévők számára, hogy a kutatás azt is kimutatta, hogy a dohányzáshoz kapcsolódó halláskárosodás kockázata csökkenést mutat a leszokást követő öt éven belül. Tehát a dohányzás abbahagyása gyakorlatilag kiküszöböli a halláskárosodás kockázatát, még a rövid időtartamú abbahagyások mellett is, mivel a halláskárosodás kockázata nő a naponta elfüstölt cigaretták számával. 

 Previous A kutyák szaglása új gázszenzor anyagokat inspirál
Next Blokklánc alapú tőzsde

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 5 =