Forradalmasíthatja a sörkészítést a mesterséges intelligencia?


Forradalmasíthatja a sörkészítést a mesterséges intelligencia? Döntse el a kedves olvasó!
Olvasási idő: 3 perc

A mesterséges intelligencia (AI) számos módon képes világunkat produktívabbá és hatékonyabbá tenni.

A változatos felhasználást jól mutatja, hogy az utóbbi években olyan sörfőzdék jelentek meg, amelyek mesterséges intelligencia segítségével szeretnék támogatni a sörkészítés. Zseniális ötlet vagy hihetetlennek hangzik? A kérdést megválaszolni még túl korai. Az adatok felhasználása a sörfőző mesterek döntéseinek javítására és az AI által főzött, személyre szabott sörök lehetősége mindenképpen izgalmas változásokat hozhat.

Négy történet mutathatja meg, mire számíthatunk:

Mesterséges intelligencia által főzött sör forradalmasítja a sörkészítést

A sörfőzés egyszerre művészet és tudomány, az AI értelemszerűen az utóbbiban tud segíteni. Korábban a multinacionális sörfőzdék többnyire hirdetési döntésekben hagyatkoztak a mesterséges intelligenciára. Az IntelligentX alapítói, Hew Leith és Rob McInerney viszont úgy gondolták, magát a sört kellene fejleszteni a technológia segítségével. Így az IntelligentX a világon először mesterséges intelligencia algoritmusokat és gépi tanulást használt fel egy sörrecept elkészítéséhez.

Négy sörtfajtára specializálták a kutatást és létrehoztak egy Black AI-t, egy Pale AI-t, egy Golden AI-tés egy Amber AI-t.

Majd a vásárlókat arra kérték, hogy az üvegeken található link felületé keresztül adjanak visszajelzést a sörről, amit kipróbáltak. Az ügyfelek pusztán 10 kérdés megválaszolásával hatalmas adattömeget hoznak létre, amiket egy mesterséges intelligencia algoritmus dolgoz fel. Ezután a főzőmester dönt arról, hogy elfogadja-e a tanácsokat. Tehát az alapítók nem váltották ki a sörfőzőmestert, hanem betekintést adtak neki a program működésébe, hogy a fogyasztói visszajelzések alapján jobb döntéseket tudjon hozni. De, ha egy vállalatnak gazdaságilag megéri, lehetőség van az AI általi személyre szabott sör rendelésére is. Ez igazán különlegessé teheti a sörkészítést a jövőben.

Forradalmasíthatja a sörkészítést a mesterséges intelligencia? Te elhiszed?

Carlsberg sör ujjlenyomat-projektje

2017 végén a koppenhágai Carlsberg sörfőzde több millió dollárt áldozott az úgynevezett Sörlenyomat-projekt beindítására a Microsoft, az Aarhusi Egyetem és a Dán Műszaki Egyetem együttműködésével. Azóta minden nap 1000 különböző sörmintát készítenek, és remélik, hogy a projekt forradalmasíthatja új sörök kifejlesztésének módját.

A projekt olyan szenzorokat használ, amelyek képesek meghatározni az egyes minták ízjegyeit és elemezni az élesztőket. Az adatokat egy AI rendszer gyűjti össze és, ha minden jól alakul, az információk felhasználásából új sörök születnek. A folyamat amellett, hogy a legmagasabb minőséget biztosítja, lehetővé teszi az új sörök gyorsabb piacra kerülését is.

A sörkészítést tekintve elérhető-e a tökéletesség?

Sok sörfőzde álma, hogy megalkossa a tökéletes IPA (India Pale Ale) receptjét. A vállalkozó kedvű virginiai Champion Brewing cég ennek érdekében összefogott egy gépi tanulással foglalkozó céggel, a Metis Machine-nel. A céljuk megalkotni a világ első ML IPA-ját (machine learning IPA). A folyamat első lépéseként begyűjtötték az összes elérhető adatot az Egyesült Államok tíz legkelendőbb, valamint a tíz legrosszabbul teljesítő IPA-járól. Az adatok alapján az algoritmus meghatározta a legjobb receptet és elkezdődött a kísérletezés.

Egy másik érdekes projektben is az AI-t hívták segítségül a sörfőzők. Egy mesterséges neurális háló kialakítása, létrehozása volt a cél, ami a Brewdog nyilvános sörreceptjeit és az Untapped sörértékelő portál adathalmazát vetette össze. A programot arra használták, hogy sörrecepteket értékeljen ki és megmutassa, melyiknek van nagyobb esélye a magasabb értékelés megszerzésére. A kísérlet arra a következtetésre jutott, hogy a mesterséges intelligencia fontos eszköz lehet a sörök fejlesztésében és a meglévők optimalizálásában, de az embert nem helyettesítheti. Tehát összességében elmondható, hogy az AI egyelőre a sörkészítést az emberek kezében hagyja.

A robot csaposé a jövő?

A robot csaposé a jövő 

Kutatások igazolják: a sör habja befolyásolja annak élvezhetőségét. Ebből kiindulva egy ausztrál kutatócsoport szerette volna meghatározni a tökéletes habkorona paramétereit. Építettek egy RoboBEER nevű robotot, ami képes volt precízen és következetesen ugyanakkora habot tölteni a sörökre. A kutatók videón rögzítették, ahogy a robot sört tölt, és nyomon követték a buborék méretét, a sör színét és egyéb jellemzőket. Ezután megmutatták a videót a kutatás résztvevőinek és visszajelzéseket kértek a sör tisztaságával, minőségével kapcsolatos gondolataikról. A résztvevők reakcióját is rögzítették, miközben figyelték a RoboBEER öntését.

Egy mesterséges intelligencia elemezte a reakciókat az alapján, hogy biometrikus tényezőket rendelt az emberekhez. Minden egyes nézőre 28 darab RoboBEER és biometrikus adat jutott, amelyeket egy ideghálózatba tápláltak, hogy meghatározzák, mit gondoltak vagy éreztek a sörrel kapcsolatban anélkül, hogy megkóstolták volna. Az ideghálózat 80 százalékos pontossággal meg tudta jósolni, hogy tetszik-e valakinek a sör habmagassága. A csapat azt is megállapította, hogy a RoboBEER-adatok felhasználásával 90 százalékos pontossággal előre jelezhető, mennyire tetszik a fogyasztóknak a sör, kóstolás előtt. 

A cikk forrása: Bernard Marr – How Artificial Intelligence Is Used To Make Beer



Previous Big Data és a következő generációs memóriák
Next A következő generációs memóriák fajtái

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 − három =