Világszínvonalú hallásjavító műtét és hallássegítő csúcstechnológia fejlesztés Magyarországon


Világszínvonalú hallásjavító műtét és hallássegítő csúcstechnológia fejlesztés Magyarországon - Az SZTE olyan hallásjavító műtéteket valósítanak meg rutinszerűen és pozitív eredménnyel, amelyek 15 évvel ezelőtt szinte lehetetlennek tűntek.
Olvasási idő: 2 perc

Süketen született kisgyerekeknek és időskori hallásvesztésben szenvedőknek kínál megoldást egy hallásjavító műtét.

A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) olyan hallásjavító műtéteket valósítanak meg rutinszerűen és pozitív eredménnyel, amelyek 15 évvel ezelőtt szinte lehetetlennek tűntek. Az operációknak alacsony a kockázata és óriási a sikere, mert például süketen született gyermekek kaphatják vissza hallásukat, hogy teljes életet élhessenek. Emellett az idősek hallásvesztését is korrigálják. Ezzel lehetővé téve, hogy továbbra is aktív tagjai maradjanak a társadalomnak és ne szigetelődjenek el. Mindezt a műtét során behelyezett implantátum (gyártó: Cochlear) teszi lehetővé. A cég képviselői Szegeden egyeztettek az SZTE orvosaival, szakembereivel az együttműködés további lehetőségeiről. De egyelőre világszinten nagyon kevés, potenciálisan gyógyítható, időskori hallásvesztésben szenvedő emberen tudnak segíteni. Ennek legfőbb oka, hogy sokan közülük nem is tudnak a hallássegítő eszköz létezéséről.

A hazai műtétek sikerességét magyarázza, hogy az SZTE klinikai központjában található a világ egyik legjobban felszerelt műtője, amihez ráadásul kiváló infrastruktúra kapcsolódik. Ez teszi lehetővé, hogy olyan beavatkozásokat képesek elvégezni, amilyeneket a világon csak nagyon kevés helyen lehetséges megvalósítani. Így rengeteg emberen tudnak segíteni. Az erősödő szakmai kapcsolatnak köszönhetően már nemcsak az orvostudományi területen, hanem az elektrofiziológiai eszközfejlesztésben is hatékonyan tudnak együttműködni.

Az implantátumcég képviselői egy teljes napot töltöttek az egyetemen azzal a céllal, hogy megismerjék a tapasztalatokat, amelyeket a Prof. Dr. Rovó László által vezetett csoport szerzett a hallásjavító műtétek során. Optimális elektrofiziológiai megoldásokat keresnek, például arra, hogy a műtétek során mi az elektródák megfelelő elhelyezése vagy mi a leghatékonyabb szint, amivel érdemes a páciensek idegrendszerét, érintett idegeit stimulálni. Ezek azt is segíteni fogják, hogy kialakítsák a jövő számára a legmegfelelőbb terápiát és a legjobb eszközöket. Így a műtétek is egyszerűbbé válhatnak.

Az orvostudomány és a kimagasló szaktudás segítségével nagyon sok ember egészségi állapotán, és ezáltal társadalmi életminőségén lehetne jelentősen javítani. Ehhez a legkiválóbb orvosokra és szakemberekre – akik elhivatottan működnek együtt és közös céljuk a segítségnyújtás –, illetve megbízható és széles körben alkalmazható hallássegítő eszközökre van szükség.

A Szegedi Tudományegyetem szakorvosai az országban az elsők között végeztek el ilyen beavatkozásokat, Cziegner Jenő professzor vezetésével. Az egyetemi klinikákon dolgozó orvosok nemcsak a gyógyítást végzik igen magas szinten a szakterületükön, hanem egyes csoportok kutatással is foglalkoznak, újszerű megoldásokat keresnek.Previous Megcáfolták a Zahavi-féle hátrányelvet
Next Hogyan lehet valaki biokémikus? – Egy ritka szakma a Jooble portálról

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + 2 =