Károsítja a gyerekek artériáit a passzív dohányzás


A passzív dohányzás károsítja a gyerekek artériáit
Olvasási idő: 2 perc

A passzív dohányzás maradandó károkat okoz a gyerekek artériáiban, idejekorán öregítve a vérereiket – állapították meg ausztrál szakemberek.

A European Heart Journal című folyóiratban közölt tanulmány szerint a passzív dohányzás okozta kár – vagyis az artéria érfalának megvastagodása – a későbbiekben növeli a szívroham és az agyi érkatasztrófa kockázatát. A több mint kétezer, három és 18 éves kor közötti fiatal bevonásával készült vizsgálat eredményei szerint a káros elváltozás csak akkor következett be, ha a gyermek mindkét szülője dohányzott. A szakértők szerint a gyermekek esetében nincs biztonságos szintje a passzív dohányzásnak való kitettségnek.

A szakemberek ultrahangos vizsgálattal nézték meg, hogy miként változott az egyik fő – a fejet és a nyakat oxigéndús vérrel ellátó, a nyakon felfele a fej irányába futó – artéria falának vastagsága azoknál a gyerekeknél, akiknek mindkét szülője dohányzott. Az eredmények szerint az ütőér falának elváltozása – intima-media vastagság – kezdetben csekély volt, ám mintegy húsz évvel később, amikor a gyerekek elérték a felnőttkort, már jelentőssé és észlelhetővé vált.

A passzív dohányzás maradandó károkat okoz a gyerekek artériáiban, idejekorán öregítve a vérereiket - állapították meg ausztrál szakemberek.

„A tanulmányunk azt mutatja, hogy a gyermekkorban való passzív dohányzás közvetlen és visszafordíthatatlan kárt okoz az artériák szerkezetében” – emelte ki a tanulmány egyik szerzője, Seana Gall, az ausztrál Tasmániai Egyetem munkatársa.

A szülőknek és azoknak, akik fontolgatják a gyermekvállalást, le kellene szokniuk a cigarettázásról” – figyelmeztetett a szakember.

Hozzátéve, hogy ezzel nem csupán saját maguknak kedveznének, hanem a gyermekeik jövőbeli egészségét is védelmeznék.

A kutatók olyan, az összefüggésre talán magyarázatot adó egyéb tényezőt is figyelembe vettek, mint az, hogy a gyerekek idővel maguk is dohányossá váltak-e. Ám mindezek nem változtattak az eredményeken. A szakemberek ugyanakkor nem tapasztaltak érfalelváltozást azoknál a fiataloknál, akinek csak az egyik szülője dohányzott. A kutatók elmélete szerint ennek az lehet az oka, hogy ilyen esetben talán nem volt olyan magas a passzív dohányzásnak való kitettség. 

A Forest elnevezésű lobbicsoport vezetője, Simon Clark ugyanakkor óva int a rémhírterjesztéstől. Mondván, hogy az artériák károsodásáért számos tényező, köztük a szegényes étrend és a légszennyezés különböző formái is felelősek lehetnek.Previous 1800 éves levél Pannóniából
Next Selyemcsavaros újítás a sebészetben

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat + hét =