Egyedülálló hallássegítő műtét Szegeden


Egyedülálló hallássegítő műtét Szegeden
Olvasási idő: < 1 perc

Közép-Európában egyedülálló hallássegítő műtét válik elérhetővé a Szegedi Tudományegyetem fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti klinikáján.

Közép-Európában egyedülálló hallássegítő műtét válik elérhetővé a Szegedi Tudományegyetem fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti klinikáján.A kívülről nem látható középfül-implantátum beültetésével a vezetéses és kevert halláscsökkenéssel élő pácienseken tudnak segíteni – közölte Kiss József, az intézmény tudományos tanácsadója. Az első ilyen beavatkozást Rovó László intézetvezető egyetemi tanár tavaly novemberben hajtotta végre egy 36 éves nőn, akinek a bal oldalon vezetéses, a jobb oldalon közepes fokú idegi eredetű halláskárosodása volt. A műtétnek köszönhetően a páciens beszédértése ma már nagyon jó minőségű – mondta a szakember. Azt is hozzátette, hogy a második – a társadalombiztosítás által finanszírozott – műtétet nemrég hajtották végre a klinikán, egy 1947-ben született férfin, akinek mindkét oldalon hasonló, 50-60 decibel körüli, idegi eredetű halláskárosodása van.

A Szegeden alkalmazott középfül-implantátum teljes egészében beültetett, más megoldásokkal ellentétben nem szükséges külső egység hozzá. A készülék mikrofonja a bőr alatt helyezkedik el, ez továbbítja a hangot az implantátumnak, külső beszédprocesszor segítsége nélkül. A berendezésnek része egy miniatűr motor, ami az analóg elektromos jeleket mechanikai rezgésekké alakítja és a hallócsontoknak továbbítja. A belső fül, érzékelve a rezgéseket, azokat ingerületté alakítja, amelyet az agy hangként értelmez – magyarázta el a készülék működését Kiss József, aki kitért arra is, hogy a berendezés akkumulátora kívülről, indukciós módszerrel tölthető, így annak cseréjére csak hosszú évek után lesz szükség.

Az esztétikai szempontok mellett a megoldás előnye, hogy az implantátum sportolás közben –uszodában, strandon – is használható, és minden korábbinál jobb beszédértést biztosít a páciensek számára.

Fotók: Kelemen Zoltán GergelyPrevious Kíváncsiság a mazochizmus határáig
Next Megvan a világ legrégebbi rizsföldje

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − 17 =